Barn som inte kan simma ska alltid ha en vuxen inom en armslängs avstånd. Foto: Geir Olsen/TT

Räddningstjänsten: Havslivräddarna kan ge falsk trygghet

Publicerad

De spanar från tornet och patrullerar stränderna. Sedan en dryg vecka är havslivräddarna på plats vid tre stränder i Helsingborg. Men även om deras uppgift är att rädda liv kan närvaron ge en falsk trygghet.

– Ofta tror folk att de kan släppa uppsikten över sina barn bara för att det finns havslivräddare på plats. Men, ansvaret ligger fortfarande på den enskilda att hålla uppsikt, säger Torbjörn Andersson, operativ koordinator vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.  

Vid ett flertal tillfällen har havslivräddarna larmats om barn som förvunnit ur föräldrarnas åsyn:

– Då kör vi direkt igång ett drunkningslarm och kallar på räddningstjänsten. Oftast återfinns barnen på stranden, de har bara gått iväg från föräldrar som inte hållit uppsikt.

Ska kunna bedöma risker

Under veckan väntas varmare väder i Skåne. Svenska Livräddningssällskapet bedömer att finare väder i kombination med coronaläget och hemestrandet gör att risken för olyckor då ökar.

-  Ska man exempelvis släppa iväg barn ensamma till stranden så behöver de givetvis kunna simma, men de behöver också kunna göra riskbedömningar, säger Mikael Olausson, sakkunnig inom vattensäkerhet på Svenska Livräddningssällskapet.

– En rekommenderad miniålder är 12 år, men allt beror på vilken strand det är och om det är mycket vågor, klippor och strömmar.   

Tänk på detta när du badar:

  • Bada alltid tillsammans med någon, oavsett ålder.
  • Motionssimma längs stranden så du kan sätta ner foten om du blir trött.
  • Vuxna ska alltid bada tillsammans med barn som inte kan simma. Barnet ska befinna sig på en armslängs avstånd.
  • Testa gärna din simkunnighet inför varje säsong. Kan du simma 200m utomhus?

Källa: Svenska Livräddningssällskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.