Coronapandemin har startat en debatt i samhället om behovet av beredskapslager. Foto: Magnus Andersson/TT

Helsingborg kan få eget storlager med sjukvårdsmaterial

Publicerad

Coronapandemin har gett Helsingborg erfarenheter om vikten att ha skyddsutrustning och annat sjukvårdsmaterial så det räcker. Nu kan staden få ett eget lager för framtida bruk.

Det är den styrande borgerliga alliansen som utreda hur det skulle kunna gå till.

– Jag tror att det behövs både ett centralt lager och så egna förråd hos de olika vårdenheterna, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Coronapandemin har startat en debatt i samhället om behovet av beredskapslager.

– Beredskapstänkande har liksom sjunkit ner i vårt medvetande under de många år när ingenting har hänt som framkallat behov av det. Vi har invaggats i falsk trygghet. Men coronapandemin har lett till ett uppvaknande, säger Lars Thunberg (KD).

Får stöd av oppositionen

Förra året beslöt vård- och omsorgsnämnden att investera i stationära reservaggregat på alla stadens vårdboenden för att trygga elförsörjningen vid långvarigt strömavbrott.

Nu vill politikerna ta nästa steg – permanenta beredskapslager. Så att det finns ett förråd av bland annat livsmedel, sjukvårdsmateriel och läkemedel vid händelse av kris.

Socialdemokraterna ställer sig bakom förslaget.

– Jag tycker att det låter som en bra idé att ha en beredskap för eventuella framtida kriset. Det var ju lite rörigt inom äldrevården i början av coronapandemin, men så småningom fick vi skyddsutrustning och annat så att vi klarar oss, säger Christel Håkansson (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet