Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helsingborgs lasarett har betalat miljonbelopp i viten de seaste åren för patienter som vårdats i korridorerna. Nu får man 18 nya vårdplatser. Hör mer i klippet. Foto: Teresia Loive / SVT

Helsingborgs lasarett får 18 nya vårdplatser – men behöver 22 till

Publicerad

Helsingborgs lasarett har under en tolvårsperiod fått betala 8,3 miljoner kronor i viten till Arbetsmiljöverket för sjukhussängar med patienter i korridorerna. I september öppnas 18 nya vårdplatser upp – men enligt läkarfacket räcker det inte.

När det är brist på platser kan patienter behöva vårdas på fel avdelning eller fastna på akuten, något som drabbar både patienter och personal. Vissa operationer som kräver att patienten ligger kvar på sjukhuset några dagar kan också behövas skjutas upp och det uppstår en så kallad vårdskuld.

– Det är en kombination av brist på sjuksköterskor och en pengafråga som gör att det ser ut såhär, säger Johan Gustafsson som är ordförande i nordvästra Skånes Läkareförening (NVSL).

Sjuksköterskebrist sätter stopp

Genom att öppna upp mer utrymmen och flytta avdelningar har sjukhusledningen möjliggjort att 18 nya vårdplatser kan öppnas i september, vilket Läkartidningen var först att rapportera om. Men det är mindre än hälften av de 40 platser som Läkarföreningen bedömer egentligen skulle behövas så fort som möjligt. 

Framöver är det inte främst utrymmet utan bristen på sjuksköterskor som sätter stopp för fler vårdplatser. Men sjukhuschefen delar bilden av att 40 egentligen är det antal som skulle behövas. 

När kommer de andra 22?

– Hade det varit enkelt hade vi gjort det redan nu men det är ett långsiktigt arbete att göra oss mer attraktiva, säger sjukschefen Thomas Wallén.

– Det kanske tar något år, det är min förhoppning, men något år kommer det att ta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.