Christian Olsson, gymnasiechef på Helsingborgs stad, och Maria Norrby, chef för vuxenutbildningar, vid presskonferensen på tisdagen. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Klart: Helsingborgs stads gymnasieskolor stänger

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen meddelade regeringen att de rekommenderar gymnasieskolor och universitet att gå över till distansundervisning. Helsingborgs stad följer myndigheternas rekommendationer. Omkring 3 700 elever berörs när gymnasierna stängs

För att stoppa spridningen av coronaviruset har regeringen rekommenderat landets gymnasieskolor att stänga, för att i stället undervisa på distans.

Och nu är det klart att Helsingborgs stad följer rekommendationen. Omkring 3 700 elever berörs av beslutet. Från och med onsdag den 18 mars får de distansundervisning.

Coronavirus i Skåne

– Framförallt lärarna får en omställning som måste planera om för att ändå kunna undervisa och bedöma eleverna, vilket är det centrala uppdraget. Där kommer vi behöva stötta upp, säger Christian Olsson, gymnasiechef på Helsingborgs stad.

Testar kapaciteten för digitala verktyg

Lärarna kommer nu behöva förlita sig på digitala verktyg för att se till att elever kan tillgodogöra sig sina utbildningar trots hemmasittande.

– Jag ser att det kommer bli en ökad arbetsbelastning för lärarna inledningsvis, som det alltid är med större omställningar. Men förhoppningen är samtidigt att vi kan bli bättre på det här med distansundervisning och kanske använda det effektivare även utanför kristider, säger Christian Olsson.

Men har ni teknisk kapacitet för att distansutbilda så här många?

– Det vet vi egentligen inte för det har vi aldrig gjort, men i de tester vi genomfört nu inför ett eventuellt sådant här beslut så har vi sett att det kommer behövas mer teknisk support.  

Årskurs tre prioriteras

Nu informeras alla gymnasieelever om beslutet. För Helsingborgs stad kommer prioritet vara att elever i årskurs tre ska kunna fullgöra sin sista termin.

– De har en mer tydlig deadline eftersom de måste ha betyg för att kunna söka högskoleutbildningar eller jobb. Årskurs ett och två kan vi flytta fram vissa delar av undervisningen, säger Christian Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet