Jonas Berg, operationsledare Drottninghög. Foto: Tomas Malmberg

Helsingborgspolisen: Säg åt knarklangarna att sluta

Uppdaterad
Publicerad
Polisen i Helsingborg tycker att invånarna själva har ett ansvar att agera vid pågående brottslighet, som narkotikaförsäljning.
Men Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, tycker att allmänheten inte ska ta några risker.

Det är när SVT Nyheter Helsingborg träffar Jonas Berg, polisens operationsledare, som han uttrycker att allmänheten borde visa civilkurage under pågående brottslighet.

– Förhoppningsvis så har vi då vi en situation här på Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal där folk känner sig tryggare, att folk känner mer tillit till varandra.

”Helt riskfritt är det inte att vara människa”

Bland annat menar han att boende själva har ett ansvar.

– Att man har mer råg i ryggen och vågar reagera när man ser någonting som är fel. Till exempel när någon langar narkotika, att man då vågar säga till, säger Jonas Berg.

Innebär det inte en risk att säga till någon som säljer narkotika?

– Men visst är det så att det finns risker, men helt riskfritt är det inte att vara människa och leva i samhället utan det är en del i upplägget. Att vi lever tillsammans och vågar ta risker och säga till varandra, säger Jonas Berg.

Kriminologen avråder om det innebär en risk

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Men Jerzy Sarnecki anser att allmänheten inte ska ta några risker.

– Om medborgare agerar på olika sätt så blir det självklart svårare att begå brott. Men allmänheten ska inte agera om det innebär risk för den egna hälsan, säger han.

Lokalpolischef Sven Holgersson delar Jonas Bergs synpunkter.

– Jag står helt bakom det, för det är ju så vi vill ha det. Det skapar relation, för att sen kunna vara gränssättande. Det måste boende och besökare här i Drottninghög känna, att här känner alla varandra och här vågar vi säga till varandra på ett förnuftigt sätt. Men om man upplever att det är farligt då ska man självklart ringa polisen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet