Foto: TT/Arkiv

Hemtjänsten slår larm: hinner inte ta rast

Publicerad

Facket skriver att personalen inom hemtjänsten i Perstorp inte hinner ta rast, inte får sin dygns- eller veckovila och att åtgärder måste vidtas snabbt.

Det är skyddsombuden som slår larm. De skriver att arbetsbelastningen inom Perstorps kommuns hemtjänst är ohälsosam, att man inte hinner ta rast och att personal rings in extra i så stor utsträckning att man inte hinner få sin dygnsvila eller veckovila.

Vågar inte svara i telefon

Vidare skriver skyddsombuden att ”personal känner att de måste stänga av telefonen på fritiden för att återhämta sig”. Att de annars rings in för mer jobb.

Äldreomsorgen i Perstorp

Nu begär Kommunal att kommunen skapar sig en helhetsbild över problemen inom hemtjänsten. De vill bland annat få ut statistik över antalet avvikelser, alla arbetsskador och tillbud och all övertidsersättning som personalen tagit ut det senaste året.

Främst kräver facket att kommunen som arbetsgivare tar fram en åtgärdsplan för att motverka den ohälsosamma arbetsmiljön.

Problemen har varat i flera år

När SVT Nyheter Helsingborg når Kommunal berättar de att många av vikarierna varit sjuka i hög utsträckning vilket ytterligare pressat situationen för den ordinarie personalen under hösten, som arbetat alldeles för mycket. Men att problemen inom hemtjänsten pågått under flera års tid och att chefer kommit och gått.

Drabbar de äldre

SVT har tidigare rapporterat om ett eskalerande antal incidenter sett över fem år, vilket står i kommunens egen Patientsäkerhetsberättelse för 2015.

SVT Nyheter Helsingborg har även rapporterat om flera allvarliga incidenter. Till exempel om en äldre man som skickades hem från ett korttidsboende utan att anhöriga fick veta, mannen dog kort därefter.

Andra exempel är äldre som inte fått städat på en månad och om Gunnar Lilja som larmade 48 gånger efter att han ramlat utan att hemtjänsten kom.

Kommunen: Vi ska bättra oss

Med anledning av skyddsombudens senaste larm hade ansvariga chefer ett möte med facket i torsdags. Annelie Myrbeck är socialchef och känner igen sig i personalens beskrivning av sin abetssituation.

– Jag är väl medveten om att det varit slitit under en längre period för vår hemtjänstpersonal. Vi hade ett bra möte i torsdags och kommunen ska nu ta fram en handlingsplan till nästa vecka för att berätta hur vi ska agera efter deras krav.

Annelie Myrbeck säger att Perstorp kommun är mitt i ett intensivt förändringsarbete, vilket i sig kan vara jobbigt för personalen. Efter julhelgerna ska bland annat ett bättre digitalt planeringsverktyg införas.

– Och vi håller på att ställa samman ett förslag om hur vi ska klara av bemanningen framöver. Det handlar om en sorts personal-pol med fast anställda som kan hoppa emellan hemtjänsten och våra vårdboenden och på så sätt lättare kunna sättas in där det råder brist på folk, säger Annelie Myrbeck.

När kommunen presenterat sin handlingsplan är det upp till facket att ta ställning till den, det finns alltid en möjlighet att ta ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.

Personalen beviljas inte julledighet i år

Förra julen beskriver socialchefen Annelie Myrbeck som mycket besvärlig för personalen. De gamla fick inte all hjälp de behövde och personalen gick på knä.

Insatser som städning, tvätt, inköp och duschning fick skjutas upp på grund av personalbrist – men även matleveranser, vårdinsatser och läkemedel missades, berättade anställda för SVT Nyheter Helsingborg.

I år har man därför tagit höjd och utifrån ett säkerhetsperspektiv inte beviljat någon julledighet.

– Vi har i stort sett ordinarie bemanning över hela julhelgen och säkrat att det finns vikarier att ringa in som ytterligare en back-up. Det gör vi med tanke på problemen som uppstod förra julen och att det går vinterkräksjuka i landet.

Finns det skäl att vara orolig om man själv har hemtjänst i Perstorp och läser om hur personalen uppfattar sin arbetsmiljö?

– Nej, våra äldres säkerhet går alltid först. Vi har en fantastisk personal som upprätthåller den, säger Annelie Myrbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldreomsorgen i Perstorp

Mer i ämnet