Upprepade stölder av narkotikaklassad medicin

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Helsingborg kan idag avslöja upprepade stölder av starkt beroendeframkallande preparat inom äldreomsorgen i Perstorp under våren. Utvecklingsledaren erkänner att säkerhetsrutinerna brister.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om missförhållanden i Perstorps äldreomsorg. Bland annat då en döende man glömdes bort,  men även insatser som inte hunnits med och hundratals rapporterade avvikelser.

Vi kan nu berätta att det vid upprepade tillfällen stulits läkemedel inom äldreomsorgen, narkotikaklassade mediciner som är attraktiva i missbrukarled.

Äldreomsorgen i Perstorp

Starka preparat saknas

Vi går till ett apotek och ber att få veta mer om preparaten som stulits.

– Panocod är ett starkt smärtstillande läkemedel, Imovane är en sömnmedicin och Stesolid är ett lugnande preparat, berättar Diana M Eriksson, leg receptarie.

Är de starka?

– Ja, alla tre är narkotikaklassade och ska skrivas ut med försiktiget.

Vad är motivet till att stjäla läkemedel i vården?

– Jag tror det stora motivet är eget missbruk, säger Pierre Sinclair, polisinspektör i lokalpolisområde Söderåsen där Perstorp ingår.

Kommunen har gjort två polisanmälningar under våren. I februari upptäcktes att en i personalen stulit bland annat Stesolid.

Brister i interna säkerheten

Den andra anmälan gäller en stöld i mars, starka smärtstillande tabletter innehållande opiaten oxykodon försvann och av anmälan framgår att det är den andra stölden på kort tid.

– Vi har ju ett antal våldsbrott som är direkt kopplade till missbruk av Oxycontin, så det är inte alls bra, säger Pierre Sinclair.

– Vi har haft ett antal anmälningar om tillgrepp av narkotika och det har vi meddelat polisen och fått svar ifrån polisen hur man ser på de stölderna. Sedan har vi ett antal nya stölder vi avser att polisanmäla, säger Peter Hansson, utvecklingsledare i Perstorps äldreomsorg.

”Ett antal”, hur har det kunnat gå så långt?

– Ja, det är en bra fråga.

Anmäler – efter att SVT påpekar problemen

I onsdags, dagen efter SVT Nyheter Helsingborgs intervju med Peter Hansson, anmäls ytterligare en stöld, som inträffat vid månadsskiftet. Trettio tabletter smärtstillande Panocod saknas.

Och i går, torsdag, gjordes ytterligare en polisanmälan gällande 96 tabletter av sömnmedlet Imovane.

– Vi får titta över vår interna säkerhet, säger Peter Hansson

Ni misstänker brister där?

– Ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldreomsorgen i Perstorp

Mer i ämnet