28-åriga Henrik Jönsson i Klippan är utan förstahandskontrakt. Foto: Alexandra Edman

Henrik en av många utan hyreskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

En som vet hur det är att inte få stå på ett eget hyreskontrakt är 28-åriga Henrik Jönsson i Klippan. Han försöker uppfylla kraven för att få en egen lägenhet, men än så länge får han hyra genom Klippans kommun.

Henrik Jönsson bor i Klippan med två små barn. Varken han eller hans sambo har en tillsvidareanställning och Henrik ar också betalningsanmärkningar. Han hamnade i unga år hos kronofogden och fick där en anmärkning. Han har därför i flera år fått hjälp med hyreskontrakt av kommunen för att han och hans familj ska ha någonstans att bo.

– Jag skulle egentligen gått på gatan eller något sådant om jag inte hade fått stå på ett andrahandskontrakt. Jag är väldigt tacksam för att ha fått ett andrahandskontrakt genom kommunen med tanke på att jag har två små barn. Det är viktigt för mig och för mina barn att ha ett hem och att de lär sig hur ett hem fungerar. I värsta fall kunde vi alla hamnat på gatan, säger Henrik Jönsson.

Unga utan bostad

Många intervjuer

Han tycker att det är svårt att få ett eget lägenhetskontrakt.

– Det är väldigt svårt egentligen eftersom allting idag kräver en stabil ekonomi och då måste man ha ett jobb. Det är svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Jag har varit på många arbetsintervjuer, men tyvärr har jag inte fått en anställning.

Han har inte fått någon fast anställning, men har tillfälliga arbeten genom Klippans kommuns jobbcenter. Just nu arbetar han med olika vaktmästartjänster som gör att han får en inkomst så att han kan betala sin hyra själv.

– Jag har ett fyramånaders vikariat, sen får vi se hur det blir. Just nu kan jag köpa min egen mat och betala hyra själv och visa att jag kan betala.

– Ett förstahandskontrakt skulle betyda mycket, men det är svårt när jag har en betalningsanmärkning.

Gamla skulder

Han förstår att hyresvärdarna inte vill ge ett kontrakt i första taget till en person med skulder, men hoppas nu att han kan visa att han är skötsam och att hans andrahandskontrakt kan övergå i ett förstahandskontrakt.

– Det är lite dåligt att de bara ser till skulderna, som kan vara gamla. Nu vet de inte hur jag har det.  Personerna som arbetar på bostadsbolagen har säkert också gjort misstag när de var unga. Precis som jag gjorde när jag var ung och dum. Nu får jag lida för det.

Han ger rådet till andra i liknande situationer att tänka på framtiden och inte låta sitt habegär styra.

– I mitt fall var det inte värt att få en betalningsanmärkning. Det har gjort det svårt i vardagen, säger Henrik Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga utan bostad

Mer i ämnet