Kontrakten ökar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Antalet lägenhetskontrakt som olika kommuner står på ökar drastiskt i flera skånska kommuner. Det är kontrakt som kommunen hyr då hyresgästen har för osäker ekonomi för att kunna hyra själv.

Socialförvaltningar och arbetsmarknadsenheter i flera kommuner upplever ett ökat tryck på förfrågningar om de kan stå på hyreskontrakt. I många fall handlar det om arbetslösa eller skuldsatta personer som själva inte får ett hyreskontrakt på grund av sin osäkra ekonomi eller obetalda skulder.

Kontrakten ökar

Unga utan bostad

För att garantera tak över huvudet kan kommunen i vissa fall då stå på hyreskontraktet och den skuldsatte får då i sin tur hyra av kommunen. Bara i Klippans kommun har antalet kontrakt som kommunen står på nått en maxgräns och antalet andrahandskontrakt har ökat från 10 stycken 2010 till strax över 40 stycken idag.

– Trycket är konstant högt tycker jag. Vi får hela tiden förfrågningar om hjälp till bostad då de inte klarar av kraven som bostadsbolagen ställer idag, säger Kenneth Nilsson, enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Klippans kommun.

Kraven som ställs av både privata bostadsbolag och kommunala är att de kräver att personen som hyr inte har skuld hos kronofogden och en fast inkomst. Flera av dem som vänder sig till kommunerna med förfrågan om hjälp med bostad får oftast försörjningsstöd eller andra bidrag från socialen.

Begränsat antal

Med trycket som råder i Klippan idag skulle de kunna ha uppemot 90 lägenhetskontrakt men det fungerar inte menar Kenneth Nilsson.

– Visst ska vi hjälpa de vi kan, men det finns begränsat antal lägenheter att tillgå och socialförvaltningens roll är inte att agera bostadsförmedling, säger han.

Vad händer med de ni inte beviljar att hyra genom er?

– Vi kan hänvisa dem till att prova hyresvärdar i andra kommuner. Men många får hitta egna lösningar, som att sova på en väns soffa eller sova i bilen. Vi har tyvärr haft folk som sovit i bilar, säger Kenneth Nilsson.

Mångdubblade siffror

Statistik från Boverket visar att flera skånska kommuner har antalet andrahanskontrakt som kommunerna står för mångdubblats på bara några år, så som Helsingborg som gått från 100 stycken 2010 till 372 stycken 2014. Det här är siffror som kommunerna själva upgett i en enkät till Boverket.

Utöver dessa finns olika bostadsprogram som träningslägenheter och Bostad först. Men trenden med att kommunerna står på allt fler kontrakt ser Boverket i hela Sverige och flera skånska kommuner syns samma ökning. Så är det i Eslöv, tio stycken 2010 till 61 stycken 2014 och Landskrona och 65 2010 till 140 stycken 2014, och runt 158 idag.

Kenneth Nilsson oroar sig över den här utvecklingen och menar att de får in allt fler ungdomar som ber om hjälp med bostad. Något som känns igen i vissa av de nordvästskånska kommuner men inte i andra.

– Här i Klippan har vi den sista tiden tagit mer beslut med ungdomar mellan 18-25 år än de som är äldre. Där finns en problematik, ungdomarna kan inte bo hemma på grund av olika anledningar och de har inget jobb och därmed ingen inkomst. Då måste vi på kommunen hjälpa dem med en bostad. Det här gör att jag oroar mig för den framtida utvecklingen i den här frågan, säger Kenneth Nilsson,

Faktaruta: Kommunala andrahandskontrakt

Kommun          2010 2014

Svalöv              36 30-40

Staffanstorp     13 9

Burlöv              25 49

Vellinge             27

Östra Göinge     3

Örkelljunga        0

Bjuv                 20 20

Kävlinge           60

Lomma            25 25

Svedala             7 4

Skurup            10 5

Sjöbo               2 9

Hörby             10 14

Höör                 4

Tomelilla            4 5

Bromölla            0

Osby                 1 5

Perstorp            5 12

Klippan            10 42

Åstorp               7

Båstad             13 15

Malmö          1000 1128

Lund              195 200

Landskrona      65 140

Helsingborg     150 372

Höganäs             5 36

Eslöv                10 61

Ystad               15 27

Trelleborg        10 12

Kristianstad      31

Simrishamn       1

Ängelholm       60 115

Hässleholm       5 73

Fotnot: Statistik från Boverket. Bygger på enkätsvar från kommunerna. Där det är en lucka betyder att uppgift saknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga utan bostad

Mer i ämnet