Philip en av 20 000 unga som saknar bostad i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 20 000 unga vuxna i Malmö och Lund vill ha men saknar en egen bostad. Det är nästan 30 procent fler än för två år sen.

Philip Ekström har inte haft någonstans att bo sedan den siste april. Nu bor han runt hos olika kompisar.

– Jag har fullt upp med att hitta någonstans att bo för natten, så det går inte så jättebra med lägenhetssökandet. Men jag försöker, på blocket, i sociala medier och på olika hemsidor, säger han.

Unga utan bostad

En tredjedel av de unga vuxna som Hyresgästföreningen frågat bor liksom Philip i så kallat osäkra upplåtelseformer, alltså hemma hos kompisar, syskon eller i andra hand med korta kontrakt.

Långsamma bostäder

Malmö stads politiker vill ändra på det, bygga mer bostäder och göra det enklare för ungdomar. Malmö är en stad som lockar unga vuxna, men bostadsmarknaden har inte hunnit med.

Hänger ni politiker med då?

– Vi är laddade till tänderna och gör allt vi kan för att få till fler bostäder, men det är en långsam process i sig, säger Karolina Skog och fortsätter

– Vi är inte nöjda med hur det ser ut idag, men gör allt vi kan för att förbättra situationen framöver.

Kraven för hårda

För att få ett kontrakt ställs ofta krav på fast inkomst och referenser från tidigare hyresvärdar. Det ställer till det för Philip.

 Jag är arbetslös och ung. Sedan att jag får försörjningsstöd hjälper ju inte direkt. Många hyresvärdar ser det som en osäkerhet, de litar väl inte på att det räcker till hyran, säger han.

Hur känns det?

– Det känns bull. Men det finns inte så mycket jag kan göra.

Men kommunalrådet Karolina Skog är en av de politiker i kommunen som faktiskt kan göra något. Och det finns en plan för unga som har det svårt med ekonomin, säger hon:

– En sak som vi väldigt konkret försöker göra är att övertyga fler privata hyresvärdar att godkänna andra inkomster än fast anställning, och att också godkänna försörjningsstöd som inkomst.

Philip Ekström ska precis gå in och prata med kommunens individ- och familjeomsorg. Han har fått svar på en annons, nu behöver han få ett godkännande av sin handläggare, så att de kan hjälpa till med det ekonomiska.

– Jag hoppas ju men jag kan inte se så långt fram. Man får ta en dag i taget så att man inte blir deprimerad. Det kan lätt bli väldigt stressigt det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga utan bostad

Mer i ämnet