HIF:s nye tränare presenteras under en presskonferens på Olympia. Foto: Andreas Hillergren TT

Olof Mellberg ny tränare för HIF

Uppdaterad
Publicerad

Olof Mellberg tar över som tränare för HIF efter att Henrik Larsson lämnat uppdraget.

– Det känns fantastiskt spännande, det ska bli roligt, jag fick ett grattismeddelande från min fru i morse. Hon visste redan om detta tänkte jag, men då kom jag på att det var min födelsedag, så mycket har det varit i dagarna, säger Olof Mellberg under en presskonferens på Olympia på tisdagseftermiddagen.

– Det känns som en spännande utmaning. Det är en stor klubb med långsiktiga möjligheter. Det är flera saker som gör att det känns spännande. Det är minst 2,5 år, så detta är framförallt långsiktigt, även man kortsiktigt får tänka lite annorlunda, fortsätter han.

Mellberg hade inte gått klart alla utbildningar tidigare men har nu påbörjat UEFA:s pro-utbildning.

– Nu känns det som rätt läge. Innan kunde jag inte ta över allsvenska klubbar.

Ska prata med Henke Larsson

Olof Mellberg tar över efter Henrik Larsson, som avgick efter att han fått ta emot hot på sociala medier.

– Det är en press och utmaning. Den här gången kom det helt fel, tråkigt, när det är en klubb som han känner så mycket för.

Har du hunnit prata med Henke?

– Nej inte ännu. Men det kommer jag göra.

Var bor du nu?

– Jag bor i Malmö, men det lär det få bli ändring på nu.

Vad är dina första reflektioner efter att ha sett truppen?

– Jag ser att det finns kvalitet i truppen, det har varit tufft, men nu var det en viktig seger senare som kommer att stärka moralen.

Sa upp sig på grund av hot

Den 22 augusti åkte HIF ur Svenska cupen efter förlusten mot division 1-laget Oskarshamn. Redan dagen efter kom nyheten att tränaren Henrik Larsson säger upp sig på grund av verbala hot.

– Hot och påhopp är ingenting som vi kan acceptera. Det här är inte en fråga som Henrik lyft med mig tidigare. Jag fick höra om dem först i går natt i vårt telefonsamtal, sade Krister Azelius, klubbordförande.

På tisdagseftermiddagen presenterades Olof Mellberg som den som tar över uppdraget.

Skrev på för dansk klubb nyligen

I början av juni 2019 blev Olof Mellberg tränare för Fremad Amager i den danska andraligan.

”Jag är väldigt glad över att fortsätta min tränarkarriär i Fremad Amager. Efter två år som tränare i Brommapojkarna har jag lagt min tid på att följa fotboll, särskilt Fremad Amager, där jag följt min gode vän ”Vali” och laget noggrant”, sa Mellberg på Fremad Amager webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.