Krister Azelius om Henke: ”Han ringde mig i går natt och sa att han inte skulle fullfölja sitt tränaruppdrag”. Foto: TT/Johan Nilsson/Arkiv

HIF:s ordförande: ”Ett chockbesked”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen åkte HIF ur Svenska cupen efter förlusten mot division 1-laget Oskarshamn. På fredagen kom nyheten att tränaren Henrik Larsson säger upp sig på grund av verbala hot.

Beskedet kommer efter bara tre månader på tränarposten.

– Han ringde mig i går natt och sa att han inte skulle fullfölja sitt tränaruppdrag. Det kom som en fullständig överraskning, säger Krister Azelius som är ordförande i klubben.

Enligt det pressmeddelande som HIF skickat ut idag beror Henrik Larssons beslut på den mängd verbala hot han fått utstå.

– Hot och påhopp är ingenting som vi kan acceptera. Det här är inte en fråga som Henrik lyft med mig tidigare. Jag fick höra om dem först i går natt i vårt telefonsamtal, säger Krister Azelius.

”Akut situation”

Kan hans beslut ha något att göra med det sportsliga misslyckandet i går?

– Nej, det är inte så Henrik Larsson sa. Hoten ska ha pågått under en längre tid. Det kan såklart ha eskalerat igår.

Henrik Larsson fattade beslutet att ställa upp med ett mycket ungt lag igår mot Oskarshamn. Lagkapten Andreas Granqvist fanns inte ens på bänken.

– Vi står bakom det beslutet, det har varit uppe till diskussion. Svenska cupen är viktig men inte lika viktigt som att stanna kvar i Allsvenskan. Vi behövde vila spelare på grund av skadesituationen, säger Krister Azelius.

Han beskriver situationen efter Henrik Larssons beslut som akut. Nu går de tre assisterande tränarna in och tar gemensamt på sig huvudtränaruppdraget.

– Beslutet måste fattas snabbt men samtidigt inte förhastat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.