Höga halter av gifter i Landskronas industriområde

Uppdaterad
Publicerad

Efter miljöskandalen vid Befesa Scandust har företaget tvingats göra undersökningar av föroreningar i området. Nu visar preliminära resultat att det förutom cyanid och zink också finns höga halter av det miljöfarliga ämnet TBT.

Befesa Scandust genomför omfattande provtagningar i området kring fabriken. Och det som sticker ut i de preliminära provsvaren är att där finns väldigt höga halter av tributyltenn (TBT) i hamnbassängen.

Det miljöfarliga ämnet användes i båtbottenfärger för att hålla båtarna fria från bland annat alger. Att ämnet finns i området var redan känt för kommunen.

Cyanidutsläppen i Landskrona

– Vi kan ju konstatera att problematiken kvarstår och att de höga halterna som vi hittade tidigare uppenbarligen var representativa och att det finns ännu högre halter. Det behövs mer undersökningar för att ta reda på var TBT finns kvar, säger Jörgen Hanak, miljöchef vid miljöförvaltningen i Landskrona.

Kopplas till varvsindustrin

Länsstyrelsen ser allvarligt på att det preliminära stickprovet visar på så högt värde som 10.000 mikrogram per kilo torrt sediment. Utsläppen kopplas till varvsindustrin snarare än Befesa Scandust, men förstärker bilden av hamnområdet som fullt av gifter.

Hur oroad ska man vara som Landskronabo?

– Man har ingen anledning till oro så länge man inte är och gräver i de här områdena. Då måste man vidta försiktighetsmått i vissa delar och det är det vi behöver få klart för oss, säger Jörgen Hanak.

Industrio

Jörgen Hanak, miljöchef vid miljöförvaltningen i Landskrona. Foto: SVT

mrådet är byggt på förorenade utfyllnadsmassor och därför vill förvaltningen göra en omfattande kartläggning. Men det saknas resurser för att påbörja arbetet.

Undersökning av grundvattnet

Däremot är en mindre uppföljning av grundvattnet på gång. Planen är att placera ut blåmusslor i hamnområdet för att se om dessa tar upp gifter som TBT, vilket kan ge en indikation på hur andra arter kan påverkas.

– Om man konstaterar att musslorna i hamnområdet tar upp föroreningar så får man titta på om det är förenat med risker att äta fisk från hamnområdet till exempel, säger Jörgen Hanak.

Fakta: Tributyltenn (TBT)

Båtbottenfärger används för att motverka att exempelvis alger, musslor och havstulpaner sätter sig på båtens skrov.

Färgerna kan innehålla tennföreningar och andra farliga ämnen som gör dem giftiga också för andra vattenlevande djur och växter.

Ett sådant exempel är den organiska tennföreningen tributyltenn, TBT, som nu är förbjuden men som tidigare använts i båtbottenfärger. TBT har hormonstörande egenskaper som påverkar djurlivet i havsmiljön, även i halter så låga att de knappt är mätbara.

Fakta: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet