Enligt kommunchefen i Höganäs, Herman Crispin, så är ett skäl till den höga siffran information. Foto: Johan Nilsson/TT

Höganäs har vaccinerat flest anställda i hela Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Två nordvästskånska kommuner sticker ut i SVT:s undersökning om vaccinationsviljan i Skåne. Höganäs toppar Skånelistan. Men i till exempel Klippan är det stora skillnader i vaccinationsviljan inom omsorgen.

Vaccinationsviljan i Skåne varierar kraftigt mellan kommunerna – mellan 62 procent i Trelleborg och 90 procent i Höganäs har tagit sprutan.

Toppar vaccinlistan

Det betyder att Höganäs toppar vaccinlistan i Skåne.

Kommunchef Herman Crispin säger att ett skäl till den höga siffran är information.

– Vi var tidigt ute och informerade om covid-19 och erbjöd vaccinet. Vi gjorde det på flera språk eftersom vi märkt att en del anställda inte hade nåtts av information tidigare, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Hagstam, smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i region Skåne, prata om varför det är så stora skillnader. Foto: SVT Grafik/SVT

”Vi respekterar ett nej”

Har nej-sägare utsatts för påtryckningar?

– Jag har inte fått signaler om trakasserier från arbetsplatserna och vi har varit noga med att markera att det är frivilligt. Vi vill såklart att många vaccinerar sig men vi respekterar också ett nej, säger Herman Crispin.

I Klippans kommun ser man stora skillnader i vaccinationsviljan mellan olika enheter inom äldreomsorgen. Inom hemtjänsten varierar det mellan 47,4 procent vaccinerade och 87,5 procent. Men det är inget som oroar ansvarig politiker.

– Jag tror att så småningom kommer nog fler och fler att vaccinera sig, säger Anna Andrésen (M), ordförande i socialnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet