Två personer dömdes för mordförsök efter att en man blev skjuten i en bil i Helsingborg i augusti 2021. Nu undanröjer Högsta domstolen domen och anser att hovrätten dömt fel. Foto: Simon Melin/SVT

Högsta domstolen: Hovrätten dömde fel i mordförsöksfall i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna dömdes till tio respektive elva års fängelse för mordförsök efter att en man blivit skjuten i en bil vid ett trafikljus i Helsingborg. Nu har Högsta domstolen prövat fallet och kommit fram till att de dömts fel.

I augusti 2021 stannade en 27-årig man sin bil vid ett trafikljus i Helsingborg och två bilar närmare sig i hög hastighet. Enligt vittnen blockerade sedan de två bilarna 27-åringen och från en tredje bil avlossade en maskerad förare sex skott.

27-åringen skadades men överlevde.

Tre personer, två män och en kvinna, åtalades vid Helsingborgs tingsrätt för mordförsök och dömdes till tio, elva och fjorton års fängelse. En av dem pekades ut som skytt och de andra för att ha hjälpt honom.

HD: De dömdes fel

Men i hovrätten friades den påstådda skytten eftersom det inte fanns tillräckligt med bevis. Däremot fastställdes domen mot de andra två.

Nu har fallet prövats i Högsta domstolen, som anser att hovrätten dömt fel. Eftersom den påstådda skytten friats kan inte mannen och kvinnan dömas för att ha hjälpt honom att skjuta.

Enligt HD dömdes de för en annan gärning än den som de åtalats för och domstolen undanröjer därför domen.

Nu måste rättegången göras om i hovrätten.

Alla tre har nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.