Höjda energipriser drabbar pappersbruket i Klippen och nu varslar bruket en tredjedel av personalen – hör mer i klippet ovan. Foto: Johan Dernelius/SVT

Höjda energipriser drabbar pappersbruk i Klippan – varslar personal

Uppdaterad
Publicerad

Pappersbruket i Klippan stänger en maskin och varslar ungefär en tredjedel av sin personal. Detta på grund av höjda energipriser.

– Efter 1,5 års pandemi kom energikrisen som ett nytt elände, säger Olle Grundberg, vd Klippans bruk.

Pandemin slog hårt mot pappersbruket i Klippan, som tillverkar råvaran till pappersservetter. Nu drabbas företaget även av de höga energikostnaderna på naturgas och el.

– Vi kommer dra ner kapaciteten till nästan hälften av vad vi skulle kunna producera, säger Olle Grundberg, vd Klippans bruk.

Elpriserna i Skåne

I klippet ovan kan du höra vd Olle Grundberg berätta mer om hur höjda energipriser påverkat bruket.

En tredjedel av personalen varslas

Elpriserna i prisområde fyra, som Skåne tillhör, är rekordhöga och priset för naturgas, som företaget framförallt använder, har enligt vd:n sexdubblats. Tillsammans med andra kostnadsökningar som transportkostnader, höjda utsläppsrätter och dyrare pappersråvara tvingas Klippans bruk stänga ner en maskinlinje för att inte riskera lönsamheten.

Detta innebär att företaget nu varslar 24 av totalt 75 anställda.

– Det är jättehemskt. Vi har många kunniga, lojala medarbetare så det känns inte bra alls, säger Olle Grundberg.

Nils-Eric Rydhög, från fackförbundet Pappers och Olle Grunberg, vd Klippans bruk. Foto: SVT/Johan Dernelius

Tänker ställa om

Framåt satsar bruket på ställa om från fossilt bränsle till biobränsle – men det tar tid att ställa om.

– Vi har projekt på gång att gå över till biobränsle och det skapar en bättre situation, men det är dyrt och tar tid, säger Olle Grundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet