Svenska tomater väntas bli dyrare i vinter på grund av höjda elpriser. Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Tomatodlarens elnota har dubblerats – till två miljoner i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största tomatodling i Dalköpinge utanför Trelleborg drabbas hårt av de höjda elpriserna. Den energikrävande verksamheten har fått elnotan fördubblad jämfört med tidigare.

På tomatodlingen utanför Trelleborg produceras runt 8 000 ton tomater per år. De står för 60 procent av produktionen av närodlade tomater i Sverige och är en av få svenska odlingar som skördar över vinterhalvåret.

Dubbelt så höga elpriser

Nu har de rosa lamporna tänts över tomatplantorna för att göra det möjligt att hålla produktionen igång även under den mörka vintern. Det är 2 400 lampor totalt i anläggningen som lyser ungefär arton timmar per dag. På ett år konsumeras ungefär åtta miljoner kilowatttimmar vilket resulterar i höga elkostnader för odlingen som brukar ligga runt en miljon kronor i månaden.

– Vi har precis tänt våra fina lampor och notan borde ligga runt två miljoner per månad från november till mars, berättar Mindaugas Krasauskas, platschef på Alfred Pedersen & son.

Dyrare tomater i butikerna

– Tyvärr så måste vi öka tomatpriset nu, speciellt under vintern. Det skulle behövas en prishöjning på runt tio till tjugo procent för att det ska bli lönsamt för oss, säger Mindaugas Krasauskas.

Tomatodlingen har drabbats av en dubbel elprishöjning på ett år.

– Om elpriserna stannar där de är nu måste vi hitta en annan lösning och producera el själva, säger Mindaugas Krasauskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.