Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Huda Mohammad flydde från Syrien tillsammans med sin man och sin bebis 2015 – de senaste två åren har hon bott i Perstorp. Foto: Firas Razak

Huda flydde till Sverige 2015: ”Så länge här finns jobb så stannar jag i Perstorp”

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan gjorde Huda Mohammad en resa i en gummibåt över Medelhavet med sin man och bebis när de flydde kriget i Syrien. Nu fem år senare bor hon i Perstorp.

SVT Nyheter har tagit fram statistik som visar var flyktingarna som kom till Sverige 2015 bor i dag. Perstorp är den kommun i Skåne där störst andel flyktingar från 2015 bor, sett till befolkningsmängden.

Huda Mohammad från Syrien är en av dem.

– Jag trivs här. Och jobbet är det viktigaste för mig, så länge jag kan jobba här så kommer jag att bo kvar i Perstorp, säger Huda Mohammad.

I dag arbetar Huda på arbetsmarknadsenheten i Perstorps kommun och är engagerad i projektet ”Första steget” – ett projekt som hjälper nyanlända att integreras i samhället.

– Det har fungerat bra här. Mina barn har fått plats på förskolan, jag jobbar och jag läser svenska för invandrare, säger Huda Mohammad.

”Livet började”

För ett par år sedan fick Huda uppehållstillstånd och det var i samband med detta som hon fick jobb och flyttade till Perstorp tillsammans med sin man och deras två barn.

– När man fick uppehållstillstånd så var det som att livet började, säger hon.

Vad har du för drömmar om framtiden?

– Många. Men jag vill framförallt lära mig bättre svenska, sen kanske starta ett eget företag. Vi får se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet