Hovrätten skärper straff – 49-åring döms för mord i Bjuv

Uppdaterad
Publicerad

Fängelsestraffet skärps för den 49-årige man som i somras ströp en 40-årig man till döds på en gård utanför Bjuv. Hovrätten ändrar domen från dråp till mord – mannen får tolv års fängelse.

Det var natten mot den 8 juli som polis och ambulans tillkallades till en gård utanför Bjuv. På platsen fanns en livlös man. Ambulanspersonalen fick igång hans hjärta och mannen fördes till sjukhus, men senare förklarades han död.

En 49-årig man, som enligt utredningen ska ha känt offret sedan tidigare, åtalades – och i november dömdes han till åtta års fängelse för dråp.

En dom som nu hovrätten skärper till mord och tolv års fängelse.

Hovrätten: Har inte haft rätt till nödvärn

Tingsrätten och hovrättens bedömningar skiljer sig bland annat i frågan om nödvärn.

Tingsrätten bedömde att 49-åringen inledningsvis haft rätt till nödvärn eftersom 40-åringen bland annat ska ha knuffat honom. Hovrätten menar att 49-åringen inte befunnit sig i en nödvärnssituation.

För att dömas för dråp ska omständigheterna kring fallet vara förmildrande, menar hovrätten – som anser att det inte är så i det här fallet.

49-åringen har hävdat att 40-åringen inte avlidit på grund av strypning utan på grund av sitt fysiska tillstånd och de skador han hade fått under en brottningsmatch dem emellan.

– Vi är besvikna över att straffet skärps. Min klient menar att det har varit en brottningsmatch och att han inte tagit stryptag på offret, säger 49-åringens advokat Martin Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bjuv

Mer i ämnet