Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter nästan en månad på egen hand i vinterkylan mår Frallan över alla förväntningar, menar veterinären Hanna Oest. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Hunden Frallan var försvunnen i 27 dagar – nu har han hittat hem

Uppdaterad
Publicerad

Frallan hade varit försvunnen i nästan 27 dygn ute i den hårda kylan. Sedan kom samtalet som Tracy och Christer Hjelm inte vågat hoppas på – Frallan var vid liv.

Under annandagen befann sig matte Tracy Hjelm ute på en skogspromenad på Söderåsen med sin franska bulldog Frallan. Han slet sig loss för att jaga hjortar och försvann i skogen.

Stort sökpådrag

Ägarna letade intensivt efter sin försvunna hund. I stunder sov de i bilen vid området.

Men sökandet skedde inte på helt egen hand. Flera människor engagerade sig och bidrog i letandet, bland annat med hjälp av drönare och värmekamera.

– Det är fantastiskt vad fina människor det finns därute, säger Tracy Hjelm.

Hoppets samtal

Vid 05:30-tiden under måndagsmorgonen mottog ägarna samtalet med det glädjande beskedet: Frallan var funnen. Han låg i en kattkorg på en altan i Maglaby, ungefär en kilometer från platsen han sprungit bort ifrån.

– Jag hade i princip gett upp hoppet, säger Tracy Hjelm.

Vad tror ni Frallan gjort när han varit för sig själv?

– Usch, det är jobbigt, det vill jag inte ens tänka på, svarar Tracy.

Behövde kolla hundens värden

På återbesöket hos veterinären i Helsingborg, två dagar efter Frallans återkomst, visade värdena att Frallan mår bra. Veterinär Hanna Oest understryker hur unikt det är att han lyckats överleva i vinterkylan.

– Det här är sannerligen en solskenshistoria, säger hon.

Han väger nu 11,4 kilo. Det är lite mer än fem kilo mindre än innan försvinnandet, men framför allt ett kilos viktökning sedan han kom hem i måndags.

– Det ser bra ut, han är säkert tillbaka på samma vikt igen om bara någon vecka, tror Christer Hjelm.

I klippet ovan får du höra ägarnas tankar om händelsen, följa med Frallan på ett veterinärbesök och höra vad veterinären har att säga om hans tid som försvunnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.