Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjehemsmamman anklagas för att ha hanterat kilovis med amfetamin och cannabis samt även ha involverat sin minderåriga familjehemsdotter i aktiviteterna. Se mer i videon. Foto: SVT

Mamma och döttrar riskerar fängelse för knarkaffärer

Uppdaterad
Publicerad

Det var skulder och akut behov av mer pengar som fick mamman i 60-årsåldern att börja transportera narkotika och så småningom även involvera två av sina döttrar i aktiviteterna. Det menar åklagaren som nu åtalat alla tre för synnerligen grovt narkotikabrott. En av döttrarna är en 17-årig familjehemsdotter och hennes advokat menar att hon tvingats att hjälpa kvinnan.

”I bastun är där en plastpose med två poser i klar med något over
Där kommer någon 19.15 som du ska lämna den till vid postlådan.

Koden är Messi”.

Sms:en kommer till den 17-åriga flickans telefon en dag i januari i år. Det är hennes familjehemsmamma, som hon kallat mamma sedan hon var ett litet barn, som vill ha hjälp.

– Hon har helt enkelt blivit ombedd att hjälpa sin mamma. Det kan vara att bära in saker från bilen eller springa in och hämta eller lämna mindre paket, säger målets åklagare Per-Axel Rosén Beck.

Riskerar fängelse

Nu är flickan, tillsammans med sin familjehemsmamma och mammans biologiska dotter, åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott – ett brott som kan ge upp till tio års fängelse. Flickan medger att hon utfört vissa tjänster.

– Rimligt vore att hon går fri från ansvar eftersom hon befunnit sig i en beroenderelation till sin fostermamma, säger flickans advokat Malin Brandel.

Akut behov av pengar

Enligt åtalet var det under sommaren 2023 som kvinnan i 60-årsåldern, bosatt i nordvästra Skåne, började transportera och förvara narkotika. Att hon var ensamstående med barn och boende i en villaidyll lyftes fram som en bra täckmantel.

Det har familjehemsdottern berättat i förhör. Själv har kvinnan till största del suttit tyst i polisförhören.

– Anledningen skulle vara att hon på ytan verkar oskyldig, det är ingen som skulle misstänka henne för att begå den här typen av brott, säger åklagare Per-Axel Rosén Beck.

Men hur gick det till när en 60-årig småbarnsmamma i ett villaområde började hantera narkotika? Se mer i klippen ovan.

De misstänktas inställningar

Kvinnan i 60-årsåldern erkänner att hon förvarat den narkotika som hittades i bastun, men förnekar övriga anklagelser.

Hennes vuxna dotter erkänner att hon genomfört vissa transporter men förnekar brott. Hon menar att hon inte visste att det rörde sig om narkotika.

Den 17-åriga familjehemsdottern förnekar brott och menar att hon vid enstaka tillfällen överlämnat narkotika under tvång från sin familjehemsmamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.