Tullverket visar smugglarnas kreativa sätt att gömma knarket i fordon. Foto: Gustaf Wallinder/SVT/Jan Emanuelsson

Den svåra jakten på narkotika – följ med när Tullverket visar bilens knarkgömmor

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikasmugglarna är kreativa och svåra att komma åt, menar Tullverket. De gömmer i allt som har håligheter – bland annat luftfilter, bensintankar och specialbyggda gömmor. Men även analt och vaginalt.

– En tulltjänsteman måste tänka utanför boxen, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef.

Mängder av fordon anländer till färjeterminalen i Helsingborg varje dag. Containrar från hela världen tas emot i Helsingborgs hamn.

Var tionde kontrollerat fordon har någon form av avvikelse, enligt Tullverket. Det behöver nödvändigtvis inte endast röra sig om narkotika – det kan också handla om bland annat vapensmuggling, att bilen är felregistrerad eller att däcken har för lite luft.

”Måste alltid tänka ett steg längre”

Men gömmorna i fordonen eller på människorna är inte alltid uppenbara.

– Vi måste alltid tänka ett steg längre, det är vår ständiga kamp mot våra motståndare – de hittar nya sätt att gömma på, säger Martin Petersson.

Hur göms narkotikan om du kommer in till fots?

– Det är en stor utmaning. Har du det i bagaget, i dina kläder eller tejpat på kroppen så är det relativt lätt att hitta det. Det svåra är när du sväljer narkotikan eller när du stoppar upp det analt eller vaginalt – i kroppens håligheter. Då måste vi röntga personen för att se avvikelserna, säger Martin Petersson.

Se Tullverket visa en särskilt svårhittad gömma  – och hör Martin Petersson berätta om hur man kommer åt de kreativa smugglarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.