Nour Habib lämnade kriminaliteten för några år sedan – nu talar han ut om hur han som ung började begå brott. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Efter fängelsedomen – Nour, 25, slet sig loss från kriminaliteten

Publicerad

Hans kriminella bana började tidigt – och brotten blev grövre med tiden. När Nour Habib från Dalhem i Helsingborg dömdes till fängelse valde han att slita sig loss från samhällets skuggsida.

Nour Habib begick sina första kriminella handlingar som 12-åring. Han beskriver att han ramlade in på den kriminella banan för att passa in och känna samhörighet.

Vad hade behövts för dig då för att du inte skulle börjat med det?

Kriminella nätverk i Helsingborg

– Bättre personer runt mig, som förebilder. Och aktiviteter man inte testat på tidigare, säger Nour Habib.

Hade det räddat dig?

– Ja, inget snack om saken. Jag hade ingen mentor – jag jag hade inga aktiviteter att göra på min fritid, förutom att spela fotboll en gång i veckan.

Nour: Barn tänker inte på konsekvenserna

I dag driver Nour Habib en förening som ska hjälpa ungdomar ur den kriminella världen. Han vill ge ungdomarna en chans att hitta sin plats i livet.

Vad är det vanligaste anledningen till att ungdomar hamnar i kriminaliteten?

– Jag skulle vilja säga att det vanligaste sättet för ungdomar att välja kriminaliteten är nyfikenhet, säger han.

Men man har väl ändå ett val?

– Det är det jag säger, man har ett val att vara nyfiken. Som barn tänker du inte på alla konsekvenser, säger Nour Habib.

Hör om livet i kriminaliteten, pengarna Nour Habib tjänade – och hur hans mamma räddade honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet