Martin Petersson om Tullverkets arbete mot narkotikasmugglarna: ”Omöjligt att strypa flödet”. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Infiltratörerna i Helsingborg – kriminella hotar familjer

Publicerad

”Gör detta för oss, annars kommer det sluta illa för dig och din familj”. Så kan det låta när kriminella försöker påverka personer för att få dem att hjälpa till i smugglingen av narkotika. Det menar Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef.

Situationer där företag eller verksamheter pressas av kriminella nätverk förekommer i Helsingborgsområdet, enligt Tullverket.

– Det händer att en aktör kontaktar oss och säger att de reagerat på något, säger Martin Petersson.

Kriminella nätverk i Helsingborg

”Naivt att tro att det inte förekommer”

Tullåklagaren Oscar Lindvall bekräftar också den bilden. Att det pågår infiltration i dag är högst troligt, menar han.

– Min samlade bedömning är att det vore naivt att tro att det inte förekommer, säger Oscar Lindvall, tullåklagare.

Hur kan du veta det?

– Jag kan naturligtvis inte veta det. Men genom erfarenhet och uteslutningsmetod kan jag ändå påstå att det borde finnas även i vårt närområde om det finns på andra ställen på jordklotet, säger Oscar Lindvall.

I videon ovanför: Hör om hur infiltratörerna arbetar – och om de två hamnarbetarna som försökte smuggla in 100 kilo kokain.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet