Se smakprov på SVT Helsingborgs kartläggning av det kriminella Helsingborg. Foto: SVT

Det kriminella Helsingborg – se alla delar i SVT:s nyhetsserie

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2020 har SVT Helsingborg kartlagt stadens kriminella nätverk. Var finns de? Varför har rättssamhället svårt att stoppa dem? Resultatet är en serie i sex delar där du får följa med ut i rättssamhällets vardag – möten med poliser, åklagare och advokater – men även höra röster med insyn i den mörkare delen av samhället. Se hela den unika serien här.

1. Så har de kriminella nätverken delat upp Helsingborg

Polisens fokusgrupp har länge arbetat mot den tunga organiserade brottsligheten i Helsingborg. Enligt gruppchefen Mathias Lööw har ett tiotal kriminella nätverk delat upp Helsingborgs stadsdelar mellan varandra – och det är drogerna och våldet som styr.

2 . Efter Drottninghögsmålet – infekterad konflikt om ”nätverk”

Tolv unga män på Drottninghög beskrevs utgöra ett nätverk, som enligt polis och åklagare sålde narkotika organiserat och systematiskt. Efter omfattande polisarbete åtalades de tolv männen i vad som blev en av Sveriges längsta rättegångar under de senaste 20 åren.

Men domen visade något helt annat – något som väcker debatt mellan åklagare och advokat.

3.  Nour, 25, slet sig loss från kriminaliteten

Nour Habib från Dalhem i Helsingborg begick sina första kriminella handlingar som 12-åring. Med tiden blev brotten grövre. Men när han dömdes till fängelse valde han att slita sig loss från samhällets skuggsida.

Se Nour Habib om varför han blev kriminell – och hur han tog sig ut.

4. Så rekryteras unga in i en kriminell värld

Helsingborgs kriminella nätverk har ett stadigt flöde av unga personer som söker sig till kriminaliteten – men vad som ligger bakom den så kallade rekryteringen är inte helt klart. Polisen menar att det beror på flera saker, både pengar och tillhörighet.

5. Smugglarnas kreativa metoder för att få in narkotika i Helsingborg

Narkotikasmugglarna är kreativa och gömmer i allt som har håligheter – bland annat luftfilter, bensintankar och specialbyggda gömmor. Följ med och se hur tulltjänstemännen jobbar för att ligga steget före smugglarna.

6. Kriminella nätverk infiltrerar Helsingborgs verksamheter

Situationer där företag eller verksamheter pressas av kriminella nätverk förekommer i Helsingborgsområdet, enligt Tullverket.

För att få hjälp i smugglingen kan nyckelpersoner utpressas eller deras familjer hotas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.