Foto: Helene Bengtsson

Husrannsakan hos kärnreaktorbyggare i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen, nationella bombskyddet, Strålsäkerhetsmyndigheten samt räddningstjänsten genomförde på fredagen en husrannsakan hemma hos den man som tidigare dömts för att ha försökt bygga en kärnreaktor i sitt kök i Ängelholm.

Insatsen på Storgatan i Ängelholm gjordes hemma hos en man som polisen under torsdagen hämtade för förhör.

– Under gårdagen hämtade vi in en man till förhör. I dag genomför vi i samband med detta en husrannsakan och en teknisk undersökning, sa Karim Ottosson, lokalpolisområdeschef.

– Med tanke på ärendets natur tar vi hjälp av nationella bombskyddet, Strålskyddsmyndigheten och räddningstjänsten, så därför ser det mycket ut på platsen, sa Karim Ottosson till SVT Nyheter Helsingborg.

Datorn togs i beslag

Men trots den omfattande insatsen gick polisen ut med lugnande kommentarer.

– Det finns ingenting som tyder på att det finns något skadligt ämne i lägenheten, säger Karim Ottosson. Bakgrunden till insatsen är ett tips som vi har fått in, vi har inte mätt upp någon strålning i området.

De boende i lägenheterna i huset behövde inte evakueras, men polisen spärrade av gatan för att kunna jobba i fred.

Avspärrningarna hävdes sedan på eftermiddagen utan att man hittade något radioaktivt material hemma hos mannen.

– Resultatet är att det finns inget som visar att han är skyldig för något brott. Men vi har tagit hans dator i beslag, säger Karim Ottosson.

Varför togs datorn i beslag?

– För att informationen ska analyseras. Det är en ren säkerhetsåtgärd och det är rätt vanligt att vi gör det med datorer och mobiltelefoner.

Många nyfikna ängelholmare fanns på plats runt avspärrningarna.

– Vår uppgift är att utreda händelsen och vid detta tillfälle fanns inget brott. Nu misstänks han inte för något och då är det viktigt att allmänheten inte dömer honom, säger Karim Ottosson.

Kontaktade själv Strålsäkerhetsmyndigheten

Den man som är föremål för insatsen dömdes för två år sedan för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet till böter på 13.600 kronor, efter att han försökt bygga en kärnreaktor hemma på köksspisen. Den gången uppdagades det hela efter att mannen själv kontaktat Strålsäkerhetsmyndigheten för att fråga om det möjligen var lagligt att tillverka en kärnreaktor hemma. Det var det alltså inte, enligt Helsingborgs tingsrätt.

Mannen uttryckte i förhör att han hade ett ”fascinerande intresse för farliga saker”. Hans kärnreaktorsexperiment ledde till att han uppmärksammades i internationell press.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.