Nimis ligger i Östra Kullaberg. Foto: Björn Lindgren

I dag startar rättegången mot Lars Vilks

Publicerad

Under tisdagen startar rättegången vid Helsingborgs tingsrätt mot konstnären Lars Vilks efter återuppbyggnaden av Nimis. Vilks erkänner byggnationen men menar att det inte är brottsligt.

När konstnären Lars Vilks verk Nimis brann ner i slutet av november 2016 så fick han besked från länsstyrelsen att det var förbjudet att återuppbygga verket.

Men nu åtalas alltså Lars Vilks för brott mot områdesskyddet efter att ha byggt upp Nimis.

Foto: Björn Lindgren

”Jag har säkrat skulpturen”

Själv menar konstnären att han har rätt att restaurera verket men kan inte uppvisa dokument som styrker det i polisförhör.

– Jag skulle inte kalla det för en återuppbyggnad. Efter branden fanns det kvar ett par rester av skulpturen som jag har säkrat. Om jag inte hade gjort det så hade de trillat ner, säger Lars Vilks till SVT.

Nimis ligger i Östra Kullaberg som har varit ett naturreservat sedan 60-talet och är alltså ett skyddat område.

Vid ett samtal med länsstyrelsen där Lars Vilks och kollegan Fredrik Larsson deltog var konstnärerna införstådda med att bygget var förbjudet. Men Vilks hade gamla papper som han menade gjorde anläggningen tillåten i praktiken.

Det är ett missförstånd enligt länsstyrelsen.

Flera skadade vid Nimis

Vid uppbyggnaden av Nimis så drev länsstyrelsen en rättsprocess som gav dem rätten att ta bort Nimis. Men när det stod klart så meddelade Vilks att han sålt verket utomlands och länsstyrelsen föll tillbaka till ruta ett.

Räddningstjänsten bedömer Nimis som farligt för allmänheten, enligt förundersökningen. Flera insatser har gjorts för att folk har skadat sig när de besökt bygget.

I polisförhör så erkänner Vilks att han har byggt på Nimis men att det har handlat om att rusta upp det som varit förfallet och nekar att det är ett brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.