Delar av Nimis förstördes i en brand – nu åtalas Lars Vilks för att ha återuppbyggt konstverket. Foto: Maja Suslin/Björn Lindgren/TT

Vilks åtalas för återuppbyggnaden av Nimis

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lars Vilks misstänks för brott mot områdesskyddet i naturreservatet Östra Kullaberg. Vilks medger att han återuppbyggt den del av Nimis som brann förra året – men han anser inte att han gjort något brottsligt.

I november förra året förstördes en fjärdedel av Lars Vilks konstverk Nimis, ett träkonstverk byggt av drivved, i en anlagd brann.

Nu åtalas han för att ha återuppbyggt delar av konstverket.

Nimis i brand

– Han har själv sagt att han byggt där, men han tycker inte att han har begått ett brott, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

”Får inte uppföra anläggningar i området”

Åklagaren menar att brottet ska ha ägt rum i Brunnby i Höganäs kommun mellan den 30 november 2016 och 9 april i år. Själv säger Lars Vilks att han endast säkrat skulpturen efter branden.

Varför tycker du att han begått brottet?

– Därför att det står uttryckligen i reservatföreskrifterna att man inte får uppföra några anläggningar i området, och detta räknas som en anläggning.

Andra har deltagit

Som bevisning i ärendet har åklagaren vittnesuppgifter från en länsstyrelsetjänsteman som tjänstgör i reservatet och flygfotografier över området – samt Lars Vilks egna uppgifter.

Har Lars Vilks byggt själv eller har det andra deltagit?

– Lars Vilks har själv byggt och han menar att han varit ansvarig, men det har även varit andra.

Om Vilks fälls i målet kan han dömas till dagsböter. Det är ännu oklart när tingsrättsförhandlingarna kommer att ske.

Läs mer: Här kan du läsa vad Lars Vilks själv säger om brottsmisstankarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet