Länsstyrelsen: ”Vi kommer att anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan stod det klart att en återuppbyggnad av Lars Vilks konstverk Nimis är på gång. Men länsstyrelsen kritiserar planerna – och kommer polisanmäla försök till återuppbyggnad.

– Om man börjar bygga och det uppförs en anläggning så är det min roll som förvaltare att polisanmäla, säger Daniel Åberg, på länsstyrelsen i Skåne.

Underhållet av Nimis brukar börja i mars, men den här gången kanske konstnären Lars Vilks medhjälpare måste komma i gång tidigare. Detta eftersom förstörelsen är större. Men länsstyrelsens förvaltare i Kullaberg, Daniel Åberg, är kritisk.

Nimis i brand

– Jag tycker inte att man bör spika upp någonting som har brunnit ner, säger han.

Kan bli en upptrappning

Länsstyrelsen har haft en hel del synpunkter på Nimis sedan uppförandet på 1980-talet. Trots det beskriver Daniel Åberg sina elva år i området som lugna.

Han har aldrig tidigare gjort en polisanmälan för brott mot miljöbalken, men menar att om konstnärerna bygger upp konstverket handlar det om ett brott mot naturreservatsföreskrifterna. Det kan till och med bli aktuellt att tillkalla polis till platsen, enligt Daniel Åberg.

Säkerheten ses över

Flera aktörer har haft synpunkter på säkerheten kring drivvedsskulpturen genom åren. Efter branden finns det nya frågetecken kring hur stabilt det är att ta en klättertur.

Verket som står på privat mark har ingen klar ägare, och då menar räddningstjänsten att de inte kan sätta upp några avspärrningar.

Det är Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen som äger marken där Nimis står. Markägaren delar oron kring säkerheten och är inte förtjust i att privatpersoner nu tar initiativ till ett ”Nimis 2”.

– Jag skulle vara positiv till att ha en diskussion med länsstyrelsen och kommunen. Om det är så att vi behöver agera så är det klart att vi måste beakta säkerheten, säger Sven Åberg, ordförande i styrelsen för Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet