Konstnären Lars Vilks Nimis förstördes delvis i en brand 2016. Foto: TT

Återuppbyggnad av Nimis i full gång

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att bygga upp de delar av Nimis som förstördes i branden i november förra året pågår sedan en tid tillbaka. Detta trots att länsstyrelsen hotat med polisanmälan.

– Det som finns där ska vara säkert och det är inte de ruiner som finns kvar. Då måste man se till att stabilisera dem. Vill länsstyrelsen bråka om det har de gett sig in på en svår väg, säger konstnären Lars Vilks.

Länsstyrelsen har hotat med att polisanmäla en eventuell återuppbyggnad av Nimis för brott mot naturvårdsföreskrifterna.

Nimis i brand

Har tillstånd att reparera

– Om man börjar bygga och det uppförs en anläggning så är det min roll som förvaltare att polisanmäla, sa Daniel Åberg, på länsstyrelsen i Skåne till SVT Nyheter Helsingborg i december.

Men enligt Lars Vilks så gav länsstyrelsen honom tillstånd att underhålla Nimis för länge sedan.

– Eftersom det handlar om en reparation av det som förstörts har ju länsstyrelsen redan gett tillstånd till det, resonerar han.

Ser till att det är säkert

En fjärdedel av konstverket Nimis ska ha förstörts i branden i slutet på november förra året. Värst drabbat blev delen längst ner mot vattnet där ett helt torn förstördes. Men även en gång man måste gå i för att ta sig ner i Nimis förstördes.

– Där har man eldat upp fem meter av golvet och det är nu återställt och säkert. Det har jag sett till, säger Lars Vilks.

Nu fortsätter restaureringen och målet är att bygga upp de förstörda delarna. Men det kan ta tid.

– Det går långsamt men ihärdigt. Ihärdigheten är viktig i Nimisprojektet säger Lars Vilks.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt länsstyrelsen för en kommentar, utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet