Foto: SVT

Polisen: ”Vandrare iakttog bil en bit bort från Nimis”

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som Nimis brann iakttog en vandrare i området en misstänkt bil. Polisen efterlyser nu fler tips från allmänheten.

– Det är en vandrare som har befunnit sig en bit bort som har iakttagit en bil, inte i direkt anslutning men en bit därifrån, säger förundersökningsledare Mattias Mohn vid polisen.

Men det saknas uppgifter om registreringsnummer och därför gör polisen bedömningen att de inte kan komma vidare med hjälp av tipset.

Nimis i brand

”Kan vara fria spekulationer”

Även en del andra iakttagelser har kommit in sedan polisen uppmanade allmänheten att höra av sig.

– Det är funderingar över om det kanske är någon som har varit inblandad, men det kan vara fria spekulationer, fortsätter Mattias Mohn, som gärna ser att allmänheten fortsätter att höra av sig.

Polisen har nu skickat in prover från den tekniska undersökningen till Nationellt forensiskt centrum (NFC).

– Teknikerna har skickat in prover för analys på material som har anträffats på platsen, bland annat för att undersöka om där är brandfarlig vätska.

Svårt bevisläge

Det handlar inte om främmande föremål som har hittats på platsen utan snarare om att fastställa vilken typ av brandfarlig vätska som har använts för att antända drivvedsskulpturen.

Den tekniska undersökningen går i första hand ut på att kartlägga brandens framfart. I andra hand handlar det om att söka spår för att ta reda på vem som kan ha anlagt den. En viktig pusselbit för att hitta en gärningsman är därför att slå fast vad det är för typ av brännbar vätska som har använts.

Om polisen skulle hitta en bil med en bensindunk skulle det kunna vara ett steg framåt i utredningen, säger Mattias Mohn, samtidigt som han understryker att det inte räcker som bevis.

– Nej, det är inget bevis för något.

Det finns fortfarande ingen som är misstänkt eller frihetsberövad för mordbranden.

Polisen konstaterar att det har varit två brandhärdar på platsen, den ena i början av Nimis och den andra i ett av tornen i nära anslutning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet