SVT har träffat Lars Vilks på Nimis för att diskutera framtiden för det omstridda konstverket. Foto: SVT

Lars Vilks vill sätta Nimis på museum

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår efter den misstänkta mordbranden på Nimis får SVT en unik inspektion och framtidsspaning med Lars Vilks.

Det ösregnar när vi äntligen får klartecken från polisen om att vi kan träffa Lars Vilks på Nimis. Den övertäckta gångbron är enligt konstnären säker att klättra i efter att branden i november lämnat ”stora hål”, och får erbjuda ett provisoriskt skydd mot vädret.

Men den genomträngande fukten tycks inte bekomma Lars Vilks – han är glad över att vara här. Sedan attentatet i Köpenhamn 2015 är hans rörelsefrihet kraftigt begränsad, och det blir inga dagliga träningsrundor till Nimis längre.

Nimis i brand

– Det är nästan nostalgiskt varje gång man kommer hit. För det är ju inte som förr när man sprang här upp och ner. Då var det på något sätt en del av min livsstil. Nu får man ju.. vänta på sina tillfällen, säger han.

Redan polisanmäld

Vi är, tillsammans med livvakterna, ensamma här. Men med vårvärmen väntas de stora besökarskarorna. Då gäller det för Lars Vilks att se till att ingenting som kan klättras på är instabilt. Han har med sig tränplankor och spik, och ger sig snart i kast med den del av tornet som nästan helt brann ner. Att länsstyrelsen redan polisanmält honom för återuppbyggnaden avskräcker inte.

– Det var lite väl hastigt mod, tycker jag. Jag tror inte det var lyckat från deras sida, eftersom det var reparation av en del som stod i en farlig lutning. Den var tvungen att åtgärdas omedelbart, säger Lars Vilks.

TV: Se hela inslaget om Nimis framtid här

Men sedan polisanmälan i april har parterna för första gången på 35 år börjat förhandla. Häromveckan hade de ett möte, där länsstyrelsen gjorde klart att de ville ha en dispensansökan för återuppbyggnaden.

– Vi hade, tycker jag, en bra dialog, där man hade en viss förståelse för att vi som myndighet måste agera likartat mot alla, säger Annelie Johansson, miljöchef vid länsstyrelsen i Skåne.

Inte första branden

Nimis har i allt väsentligt överlevt den misstänkta mordbranden. Det är inte heller första gången träbygget har brunnit. Men konstnären själv är närmast förtjust i att verket fortfarande provocerar och väcker debatt.

– Jag har ju sagt flera gånger att ”nu är det ett dött konstverk, nu är det bara en turistattraktion, allting är idyll”. Men nu visar det sig att efter 37 är det fortfarande hett. Det måste vara en unik provokationskraft, säger Lars Vilks.

Lars Vilks har alltid satt en begränsad livslängd för Nimis på 50 år. Det är så länge han räknat med att vara i form att underhålla träbygget. Det återstår alltså 13 år, och länsstyrelsen vill se en avvecklingsplan. Men än är sista akten inte spelad.

– Man får ju också komma ihåg att kultur- och konstvärdet blir allt mer stabilt. Så det är inte omöjligt att man vill bevara det. Det har man ju gjort med andra saker. Så man får också ha en öppning för det, om man institutionellt vill bevara det.

Skulle du vara öppen för det – att sätta Nimis på museum?

– Ja. Det tycker jag skulle vara den grandiosa slutpunkten, när det kommer en invasion i ett naturreservat och det är förfärligt och det bollas fram och tillbaka, att det kunde landa i ett glansvärde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet