Nimis dagen efter branden Foto: SVT

Utredning av Nimisbrand på väg att läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har inte gjort några framsteg i sökandet efter den eller de personer som tände eld på Nimis på Kullaberg i november. Nu ser det ut som att utredningen kommer läggas ner.

– Vi väntar på slutsvar av prover som skickats in till Nationellt forensiskt center i Linköping. Om de inte ger något är utredningen farligt nära nedläggning, säger Mattias Mohn, förundersökningsledare hos polisen.

Och konstnären bakom Nimis, Lars Vilks, är inte förvånad.

Nimis i brand

– Det är ju väldigt svårt att få fram någonting. Man får ju förstå att går man dit på kvällen utanför säsong så är det inte många som rör sig där, säger han.

Dåliga förutsättningar

Det var på kvällen den 24 november förra året som konstverket som är byggt av drivved fattade eld. En tipsare som sett lågorna från andra sidan vattnet larmade räddningstjänsten som kom till platsen vid åtta på kvällen. Tre brandmän kom sjövägen och två lyckades ta sig ner landvägen.

– Det är mörkt, halt och slipprigt på platsen. Det var sämsta tänkbara tiden att ta sig i land i och med risken att båten slås sönder. Man får lägga till mot stenar, sa räddningschefen Lars Scotte till SVT Nyheter då.

Lars Vilks konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne skadades svårt vid en brand på torsdagskvällen. Foto: Björn Lindgren/TT

Använde tändvätska

Delen längst ner mot havet med ett högt torn förstördes och det brann även vid entrén till konstruktionen.

– Det vi vet är att brandprover som teknikerna skickade in visade på att det fanns brännbar vätska i form av tändvätska vid brandhärden vid tornet. Vid den andra brandhärden vid entrén har man inte kunnat hitta något men det betyder inte att det inte fanns något där, säger Mattias Mohn.

Konstverket ligger otillgängligt till, vilket försvårar släckningsarbetet. Foto: Helene Bengtsson

Inga vittnen

I övrigt har polisen inte haft mycket att gå på. Det har heller inte framkommit några intressanta vittnesuppgifter.

– Det har mest varit egna spekulationer över vad som hänt. Inget av intresse säger Mattias Mohn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet