Lars Vilks konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne skadades svårt vid en brand på torsdagskvällen. Foto: Björn Lindgren/TT

Lars Vilks konstverk Nimis förstört i brand

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Lars Vilks konstverk Nimis i Kullaberg förstördes i en brand på torsdagskvällen. Polisen misstänker att branden är anlagd.
”Du måste ha mycket bensin för att sätta eld på Nimis”, säger Lars Vilks till SVT Nyheter Helsingborg.

Räddningstjänsten bekräftar att delar av konstverket Nimis har förstörts i en brand. Mattias Johansson, brandingenjör, uppger för SVT Nyheter att nära en fjärdedel av konstverket har brunnit ned.

Träkonstverket Nimis består av flera fristående delar och är till övervägande del konstruerat av drivved. I första hand är det torn och konstruktioner nära vattenbrynet som har förstörts i branden.

– Det är de två yttersta tornen som har brunnit ned. Delarna av konstverket som finns längst in mot berget står kvar men brandmännen har släckt ned glödbränder även i de delarna. Nu tror vi dock att de delarna kan stå kvar, säger Lars Scotte, räddningschef i Höganäs, strax före klockan 22 på torsdagskvällen.

Nimis står i lågor - branden misstänks vara anlagd. Foto: Helene Bengtsson

Frilansfotografen Heléne Bengtsson var på plats vid Nimis under släckningsarbetet. Hon uppskattar att nära en femtedel av konstverket har förstörts.

– Det är delen längst ned mot havet. Jag gick upp genom konstverket men kunde inte se att någon försökt tända eld på de andra delarna. Det är minst fyra torn kvar på platsen, säger Heléne Bengtsston till SVT Nyheter Helsingborg.

Misstänkt mordbrand

Lars Scotte säger dock att det brann på ett flertal ställen i konstverket under kvällen. Räddningstjänsten ser ingen annan förklaring bakom branden annat än att den är anlagd.

– Det är nästan helt omöjligt att det skulle ha tagit fyr av sig själv. Det är polisens uppgift att kontrollera det nu, säger Lars Scotte.

Även polisen misstänker att branden är anlagd. En utredning om misstänkt mordbrand inleddes omgående.

– Det rubriceras som mordbrand eftersom det handlar om ett stort ekonomiskt och kulturellt värde, säger Fredrik Bratt på polisens ledningscentral till SVT Nyheter Helsingborg.

Konstverket spärrades under sena kvällen av och tekniker skickades till platsen för en brottsplatsundersökning.

– Vad jag vet har vi inte fått in några uttalade hot mot konstverket. När det gäller Lars Vilks kan jag inte uttala mig, men det är ingen hemlighet att han har en hotbild mot sig, säger Fredrik Bratt.

Konstverket ligger otillgängligt till, vilket försvårar släckningsarbetet. Foto: Helene Bengtsson

”Som i gamla tider”

Konstnären Lars Vilks berättar för SVT Nyheter Helsingborg att han har nåtts av uppgifterna att Nimis har eldhärjats.

– Jag har fått det bekräftat och enligt mina uppgifter ska upp emot en fjärdedel brunnit ned, säger Lars Vilks.

Vad är din reaktion?

– Det är som i gamla tider. På 80- och 90-talen var det stora kontroverser och det har brunnit rejält två gånger tidigare. Så långt är jag inte helt överraskad att det händer något, säger Lars Vilks.

Ser du någon risk att den här branden anlagts av andra motiv än tidigare bränder?

– Ja, det finns ju det. Det kan vara mina senare äventyr som påverkat saken, men det är svårt att veta någonting, säger Lars Vilks och fortsätter:

– Du måste ha mycket bensin för att tända eld på Nimis. Det brinner inte så lätt som man tror. Det måste vara rätt duktiga eldare.

”Hotad punkt”

Träkonstverket ligger otillgängligt till vilket innebar stora svårigheter i arbetet med att släcka branden.

Fem brandmän lyckades i ett första skede – vid 20.30-tiden – ta sig fram till konstverket. Tre brandmän anlände sjövägen och två brandmän ankom landvägen.

– Vi har inte varit fler än de fem brandmännen. Det är mörkt, halt och slipprigt på platsen. Det var sämsta tänkbara tiden att ta sig i land i och med risken att båten slås sönder. Man får lägga till mot stenar, säger Lars Scotte, räddningschef, och fortsätter:

– Det har varit ett hård jobb med att få i land vår personal och utrustning för att kunna släcka.

Har ni varit förberedda för en brand på Nimis?

Det har varit en hotad punkt och konstverket har debatterats i 25 år. Vi har väntat oss att något skulle hända, men eftersom det har tagit så lång tid trodde vi nästan att det var över, säger Lars Scotte.

Släckningsarbetet vid konstverket avslutades före midnatt på torsdagen.

Lars Vilks konstverk Nimis ligger på Kullaberg. Foto: SVT

Larm från privatperson

Det första larmet om branden kom strax efter klockan 18.30 på torsdagen. Larmet kom från en uppringare som misstänkte att det brann i konstverket i Kullabergs naturreservat.

Personen som larmade befann sig dock på andra sidan Skälderviken, i Vejbystrand och såg endast branden på långt avstånd.

Räddningstjänsten skickade personal både land- och sjövägen till konstverket. Enheterna ankom till platsen strax före klockan 20.00.

Lars Vilks påbörjade konstruktionen av Nimis för 36 år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet