Lars Vilks under ett av sina sällsynta föredrag. Foto: arkivbild TT

Vilks: ”Krävs mycket bensin för att tända”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen brann delar av Lars Vilks konstverk Nimis ner. Vilks själv tror inte att branden är någon olycka. ”Det kan vara mina senare äventyr som påverkat”, säger Lars Vilks till SVT Nyheter.

Lars Vilks konstverk Nimis ligger vid vattnet i Kullaberg och är byggt av drivved. Under torsdagskvällen brann delar av konstverket ner.

Vilks berättar för SVT Nyheter att det inte är första gången Nimis brinner; tidigare har det varit både brandattentat och angrepp med motorsåg mot konstverket.

– Det är som i gamla tider. På 80- och 90-talen var det stora kontroverser och det har brunnit rejält två gånger där tidigare. Så långt är jag inte helt överraskad att det händer något, säger Lars Vilks.

– Den första branden var mycket större. Den tog nära två tredjedelar av konstverket, det var en väldig brand. Den andra branden tog ett väldigt stort torn, säger Lars Vilks. 

”Allvarligt brott”

Ser du någon risk att den här branden anlagts av andra motiv än tidigare bränder?

– Ja, det finns ju det. Det kan vara mina senare äventyr som påverkat saken, men det är svårt att veta någonting, säger Lars Vilks och fortsätter:

– Du måste ha mycket bensin för att tända eld på Nimis. Det brinner inte så lätt som man tror. Det måste vara rätt duktiga eldare.

Har du märkt  av en ytterligare förhöjd hotbild mot dig den senaste tiden?

– Nej, man märker ingenting själv när det händer något. Om någon vill sätta eld sprider de inte ut uppgifter om det innan. Ska man göra ett attentat får man göra det utan att någon märker något. Det är ett allvarligt brott naturligtvis, säger Lars Vilks.

Vill bygga upp det

Räddningstjänsten bekräftade vid 20-tiden att konstverket stod i lågor. Lars Vilks har fått uppgifter om att nära en fjärdedel av konstverket har förstörts.

Nimis står i lågor – branden misstänks vara anlagd. Foto: Helene Bengtsson

Orkar du bygga upp Nimis på nytt?

– Ja, vad mig ankommer skulle det inte vara några problem. Men jag lever under vissa restriktioner. Det är inte så enkelt, annars hade jag gått ut i morgon, säger Lars Vilks och fortsätter:

– Jag får arbeta på ett annat sätt och anlita mina hjälptrupper. Det finns ett par personer som jag anlitat för att komma dit och hålla det i ordning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.