Under fredagseftermiddagen hävde polisen avspärrningarna runt det brandskadade Nimis. Foto: Oskar Fäldt

Polis på plats vid Nimis – samlar bevis

Uppdaterad
Publicerad

Igår utfördes ett mycket tufft släckningsarbete i mörker, väta och otillgänglig natur. Under fredagen var räddningspersonal och polis åter på platsen, nu för att säkra spår och inleda en utredning om vem som startade branden.

En drönare cirkulerar över Nimis där gårdagens brand ägde rum. Det är räddningstjänsten som vill bilda sig en uppfattning om hur omfattande skadorna är och kanske få ytterligare information om hur branden startade.

– Allt tyder på att branden är anlagd och att branden startade från olika ställen på konstverket i och med att flera torn brunnit konstaterar operativ chef för räddningstjänsten Henrik Persson och fortsätter:

Nimis i brand

– Två torn ska vara helt nedbrunna, där finns bara aska kvar och även i ett tredje torn ska det ha brunnit men i vilken omfattning vet jag inte. Det är något vår personal undersöker nu i dagsljus.

Foto: Johan Dernelius

Polisen har skickat kriminaltekniker och hundförare till det som misstänks vara en brottsplats.

– Det är för att säkra bevis som till exempel kvarlämnade bensindunkar eller annat som vi inte hade möjlighet att se under gårdagen, säger Henrik Persson till SVT Nyheter Helsingborg.

Händelsen rubriceras av polisen som mordbrand och det är fortsatt oklart vad som ligger bakom branden, och vilket som motiv eventuella gärningsmän har.

– Det finns massor med tänkbara motivbilder givetvis, men det tänker jag inte spekulera i. Utan vi får se om utredningen kan visa något, säger Ola Tufvesson, kommunpolis i Höganäs till TT.

Mycket tufft arbete under natten

Under torsdagskvällen och natten jobbade sex personer ur räddningstjänsten intensivt med att få kontroll över och släcka branden. På plats fanns även tre poliser.

– Det var otroligt tuffa förhållanden. Sjöräddningssällskapet lyste upp stranden från sin båt och vår personal slet med sjuttio kilo tunga pumpar för att komma till och nå konstverket. Det var både halt, mörkt och tungt jobb, säger Henrik Persson.

Polisen söker av området kring Nimis med hund Foto: SVT

Det har florerat rykten om att någon skadades under räddningsarbetet men det tillbakavisar Henrik Persson.

– Några föll och trillade. Skaderisken var hög men när vi summerar var det ingen som skadade sig allvarligt, konstaterar han.

Är ni nöjda med insatsen?

– Ja utefter de förutsättningar vi hade är vi nöjda. Men det är klart att vi önskade att vi haft en större båt med pump som nått att släcka med från vattnet.

Räddningstjänsten undersöker området Foto: SVT

Räddningstjänsten kommer även att bedöma skicket på konstverket. Om branden påverkat dess stabilitet.

– Men det är ju inte vi som ansvarar för Nimis, vi kan bara uppmana markägaren att sätta upp varningsskyltar, säger Henrik Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet