Foto: Björn Lindgren/TT

Polisen skeptisk till att hitta Nimisbrännaren

Uppdaterad
Publicerad

Den tekniska undersökningen efter branden på Nimis är ännu inte helt slutförd – trots det är polisen skeptisk till att finna en gärningsman. Nu sätter förundersökningsledaren sitt hopp till allmänheten.

I fredags genomförde polisen en teknisk undersökning av Nimis, men förundersökningsledaren är förtegen om vad den har gett.

– Den tekniska undersökningen är genomförd men inte slutförd. Eventuella prover ska skickas till Nationellt forensiskt centrum, säger polisens förundersökningsledare Mattias Mohn.

Nimis i brand

Vad har ni hittat för konkreta spår?

– Jag vill inte gå in på det förrän jag har tagit del av den tekniska undersökningen, säger Mattias Mohn.

Ödeläggelsen på Nimis dagen efter dådet Foto: Björn Lindgren/TT

Han hoppas att ha provsvaren på sitt bord inom en månad, men är skeptisk till att dessa kommer leda fram till Nimisbrännaren.

– I alla bränder är det ju problem med att saker och ting brinner upp. Om vi säger att vi hittar ett fingeravtryck eller DNA så är inte det i sig så starkt bevismaterial eftersom vem som helst har tillträde till platsen, fortsätter Mattias Mohn.

Vill ha in tips

Polisen hoppas i stället på tips från allmänheten.

– Det behöver inte vara vittnesmål utan kan vara sådant man hört på bygden. Har man information så är man välkommen att höra av sig, säger Mattias Mohn.

Polisen på plats vid Nimis för att säkra spår efter branden. Foto: SVT

Motivbilden har inte heller klarnat.

– Någon koppling till islamism gör jag inte per automatik. I dagsläget kan jag inte se att det finns en uppenbar motivbild.

Branden vid Nimis rubriceras som mordbrand, kopplat till konstverkets kulturella värde.

– Om någon skulle åka in för detta kan rubriceringen bli antingen mordbrand eller skadegörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet