Lars Vilks säger att han säkrat delar av konstverket som brann ner och att säkerheten för Nimis är hans ansvar. Foto: TT

Vilks: ”Åtalet är en del av konstverket”

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks medger att han byggt på Nimis efter branden förra året. Men han förnekar att han gjort något brottsligt. Åtalet mot honom ser han som en del av konstverket.

I november förra året brann delar av träskulpturen Nimis i Kullabergs naturreservat. Lars Vilks medger att han satte igång att bygga på konstverket efter branden.

Säkrat delar av konstverket

– Jag skulle inte kalla det för en återuppbyggnad. Efter branden fanns det kvar ett par rester av skulpturen som jag har säkrat. Om jag inte hade gjort det så hade de trillat ner, säger Lars Vilks.

Han säger sig ha en överenskommelse med länsstyrelsen som går långt tillbaka.

– Säkerheten är mitt ansvar. Jag har sedan 1993 ett avtal med länsstyrelsen att jag får se till Nimis med avseende på säkerhet och annat. Så jag anser att man är helt fel ute, säger Lars Vilks.

Efterfrågar avtalet

Från länsstyrelsens sida säger man sig inte känna till det avtal som Vilks hänvisar till:

– Han har berättat att han har ett avtal och vi har frågat efter det, men hittills har han inte visat upp något för oss, säger Daniel Åberg, platschef på Kullabergs naturreservat.

– Och alldeles oavsett är det dagens förutsättningar som gäller i naturreservatet.

I december förra året berättade SVT Nyheter Helsingborg att länsstyrelsen avsåg att polisanmäla all eventuell uppbyggnad efter branden.

Och det är nu vad som skett.

Rättsliga efterspelet – del av konstverket

– Länsstyrelsen anser att jag bör ha dispens för allt jag gör på Nimis, men det säger jag nej till. Om jag ser att något måste åtgärdas så gör jag det. Sedan får vi se vad domstolen säger, säger Lars Vilks.

Han ser polisanmälan och åtalet mot honom som en del av konstverket.

– Rättegången tillhör Nimisprojektet. Det är en lång och ärorik process. Man kan säga att länsstyrelsen bidragit till, ja mer eller mindre skapat, verket. Så see you in court, som det heter, säger Lars Vilks.

Läs mer: Vilks åtalas för återuppbyggnaden av Nimis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.