Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Richard Frobell om hur Ängelholms sjukhus ställt om för att möta behovet av vanlig sjukhusvård i pandemin. Foto: Cecilia Hedlund/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

I skuggan av covid: Här pågår den vanliga vården för högtryck

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har Helsingborgs lasarett fokuserat på covid-vården. Detta medan Ängelholms sjukhus fått ta ett större ansvar för de vanliga, icke covidsjuka, patienterna.

– Jag kan tycka att den ordinarie vården kommit i skuggan i media och ute i samhället, säger Richard Frobell, sjukhuschef i Ängelholm.

Richard Frobell har varit sjukhuschef i Ängelholm ungefär lika länge som Sverige och Skåne kämpat med coronapamdemin.

– Jag hade helt andra tankar om vad jag ville åstadkomma än vad det faktiskt blev.

Sedan början av december har Ängelholms sjukhus utökat antalet vårdplatser för internmedicinska patienter (med hjärt- njur- och lungsjukdomar) från cirka 80 till 100.

”Personalen börjar gå på knäna”

På så sätt har Helsingborgs lasarett kunna skjutsa över patienter som behöver inneliggande vård – men som inte har covid – till Ängelholm.

– Vi har öppnat 20 nya platser med i stort sett samma personalstyrka som tidigare. Det innebär att personalen börjar gå på knäna. Det går att jobba på god vilja en tid, men nu har det gått en rätt lång tid, säger Richard Frobell.

Antalet covid-patienter har minskat på skånska sjukhus. Märker även ni att trycket lättat? 

– Vi är väldigt försiktigt optimistiska om att vi kanske ser en avmattning i smittspridningen. Covid-vården har minskat men behoven av annan vård har ökat.

Vad gör du för tolkning av det?

– Jag gör ingen annan analys än att det är stora variationer i vårdbehovet ständigt. Nu har vi dessutom en pandemi att ta hänsyn till, det gör det till en väldigt svår situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet