Landborgsgaraget blir inte av – Sverigedemokraterna säger nej. Foto: SVT

Inget Landborgsgarage i Helsingborg – SD säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen stod det klart. Det blir nej till Landborgsgaraget.

Planerna på att bygga ett jättegarage i Landborgen för 400 miljoner med plats för 600 bilar blir inte av. De rödgröna partierna har sagt nej, Alliansen har sagt ja och Sverigedemokraterna har haft den avgörande rösten.

Garageplanerna blev dyrare än vad det från början var tänkt och beräknas kosta 500 miljoner. Under torsdagen sa Sverigedemokraterna ett avgörande nej till garageplanerna.

– Landborgsgaraget har blivit 100 miljoner dyrare än det var sagt från början, smärtgränsen är nådd för oss, det kan dessutom bli ännu dyrare, säger Michael Rosenberg, Sverigedemokraternas kommunalråd.

Michael Rosenberg, Sverigedemokraternas kommunalråd. Foto: Winnie Gravlund

Istället vill Michael Rosenberg se en annan lösning – att bygga vidare på parkeringshuset som idag finns på Sundstorget, och bygga på våningar ovan jord.

– Det ska vara vackert att titta på. Jag vet inte vad det skulle kosta, men det lär vara ett billigare alternativ, säger han.

En besvikelsens dag för oppositionen

Richard Lundberg (M) är styrelseordförande för AB Landborgskopplingen och är mycket besviken då han tycker att Landsborgsgaraget vore den bästa lösningen för att utveckla citymiljön i Helsingborg.

– Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt. Vi måste stärka attraktionen i city, och frigöra ytor till uteserveringar och grönska, säger Richard Lundberg.

Angående förslaget om Sundstorget ser han det inte som varken realistiskt eller önskvärt.

– Hade jag inte haft armstöd hade jag trillat av stolen när jag hörde det. Vi kommer göra vårt yttersta för att hitta en lösning, säger Richard Lundberg.

”Känns fantastiskt”

Stig Broqvist från miljöorganisationen Jordens vänner har länge drivit frågan om att slopa Landborgsgaraget. Han var också aktiv i den namninsamling som drev en kommunal folkomröstning om Landborgsgaraget. Rösterna var dock för få för att fullmäktige skulle ta upp frågan.

Stig Broqvist, Jordens vänner. Foto: Winnie Gravlund

– Det känns fantastiskt, vi fick inte igenom någon folkomröstning, men det blir ändå som vi ville, det är en viktig seger för miljön, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.