Här lämnas namnunderskriften över Foto: SVT

Ingen folkomröstning om Landborgsgaraget

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Rådhusets tjänstemän kontrollerat och räknat alla namn på de listor som krävde en folkomröstning om Landborgsgaraget. Det saknas 82 namnunderskrifter för att politikerna ska kunna behandla frågan.

I sex månader har miljöorganisationerna Jordens vänner och Naturskyddsföreningen i Helsingborg samlat namnunderskrifterna för att få till stånd en folkomröstning om det omstridda Landborgsgaraget.

31 oktober lämnades 11 487 namn in – alla stöttade miljöorganisationernas krav.

Det var en segerviss Stig Broqvist från Jordens vänner som räckte över listorna till kommunfullmäktiges ordförande Mats Sander (M).

Giltiga underskrifter saknas

Men nu har kommunens tjänstemän räknat och kontrollerat att alla namnuppgifter stämmer.

Och beskedet är – det blir ingen folkomröstning eftersom antalet giltiga underskrifter är för få. Det enligt kommunen 82 giltiga underskrifter för att nå upp till de tio procent som kommunen och lagen satt som gräns för att frågan om folkomröstning ska behandlas av fullmäktige. För Helsingborgs del är tio procent lika med 10 818 namnunderskrifter.

Därmed fortsätter nu arbetet med att bygga det omstridda garaget. Byggstarten är beräknad till vinstern 2018 och två år senare ska allt vara klart. Totalt ska 600 bilar och lika många cyklar får plats i den färdiga anläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.