Polisen i klippet: Helsingborgsbröderna har stor respekt bland kriminella i hela Sverige Foto: SVT/kollage

Innersta kretsen i kriminellt nätverk riskerar att fängslas

Publicerad

De två bröderna misstänks för grovt olaga hot och grov misshandel mot en ung kvinna på öppen gata i Helsingborg. Båda nekar till anklagelserna. Enligt polisen kan ett eventuellt fängslande av bröderna leda till maktvakuum och konflikter bland gängen i staden.

Polisen menar att bröderna inte är vilka personer som helst, utan att de har stort inflytande över samtliga andra kriminella nätverk i staden i och med sitt våldskapital.

En polis beskriver att de har en “särställning gällande brott som genererar illegala inkomster i Helsingborg”  i ett PM som ingår i bevismaterialet mot bröderna.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Maktvakuum kan skapa konflikter bland kriminella

Det är totalt tre bröder som pekas ut som toppskiktet i det så kallade Adolfsbergsnätverket, det menar polisen. Den äldsta av de tre bröderna sitter redan av att långt fängelsestraff på en säkerhetsavdelning på Kumla.

I förundersökningen pekas mellanbrodern ut som den nya ledaren – nu när den äldre brodern sitter bakom lås och bom. Det är mellanbrodern och den yngsta brodern som nu står inför rätta och därmed också riskerar fängelsestraff.

”Bekymmersamt att använda enskilda polisers spekulationer”

Mellanbroderns advokat vill inte kommentera anklagelserna innan rättegången.

Eva Bäckström företräder den yngsta: 

– Min klient nämns inte i det här dokumentet, han är själv ostraffad sedan tidigare med undantag för trafikförseelser och förnekar till anklagelser om att han besitter något våldskapital. Jag vill tillägga att det är bekymmersamt att använda enskilda polisers spekulationer som bevismaterial. Det är en farlig utveckling att personer döms utifrån vilka de är släkt och umgås med och inte enbart för sina egna handlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet