Det finns både vittnen och en film som visar delar ur den påstådda misshandeln. Foto: Bilder ur polisens förundersökning

Kvinna misshandlad på öppen gata – två bröder inför rätta

Publicerad

Det var vid femtiden på eftermiddagen den 9 mars som männen och kvinnan av en slump stötte på varandra i närheten av stadsparken i Helsingborg. Enligt åtalet ska männen ha tryckt ner kvinnan och utdelat flera knytnävsslag och sparkar mot henne, bland annat mot ansiktet.

Misshandeln skedde dagtid och i centrum så det finns flera vittnen och polisen har även en film som delvis skildrar händelseförloppet. 

Männen, 26 respektive 22, år nekar till samtliga brott som de anklagas för och kommer enligt deras försvar beskriva ett annat skeende i rättegången. Rättegången inleds idag i Rättscentrums säkerhetssal i Malmö.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Bröderna åtalas också för att ha riktat grova hot mot kvinnan och flera av hennes släktingar.

Våldsdrabbad familj: Två bröder mördade – en skjuten i ansiktet 

Åklagaren Anna Broomé hävdar att hoten som de båda misstänkta männen ska ha riktat mot kvinnan är extra allvarliga i och med att de förtäckt har anspelat på brott som kvinnans familj utsatts för.  

Två av hennes bröder är mördade i något som beskrivs som avrättningar, 2018 och 2020. Även en tredje bror har blivit skjuten i ansiktet men överlevde. Det här är brott som polisen ännu inte har klarat upp. 

Kvinnan hävdar att det är bröderna tillsammans med sin storebror som ligger bakom morden.

– Målsägandes familj hyser stort agg mot min klients familj, därför bör man vara försiktig när man värderar uppgifter från dem, säger 22-åringens advokat Eva Bäckström.

LÄS ÄVEN: Innersta kretsen i kriminellt nätverk riskerar att fängslas 

Polisens PM: Pekas ut som topp i kriminellt nätverk

26-åringen pekas ut av polisen i ett PM som den yttersta toppen i ett kriminellt nätverk i Helsingborg som har ett stort våldskapital. Brödernas äldsta bror sitter redan av ett långt fängelsestraff på Kumla.

26-åringens advokat vill inte kommentera anklagelserna innan rättegången – men 22-åringens försvarare är mycket kritisk:

– Min klient nämns inte i det här dokumentet, han är själv ostraffad sedan tidigare med undantag för trafikförseelser och förnekar till anklagelser om att han besitter något våldskapital, säger advokat Eva Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet