Foto: Pressbild

”Inte acceptabelt att elever missar utbildning av religiösa skäl”

Uppdaterad
Publicerad

Att skolan köper in burkinis för utlåning är okej för att hålla skolan avgiftsfri – bara det inte skickar fel signaler till eleverna, säger Helene Öberg som är statssekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Men ingen får utebli från utbildningen av religiösa skäl.

– Religiösa skäl är inte en ursäkt för att inte vara med. Grundskolan är obligatorisk och eleverna ska vara med i den undervisningen, säger Helene Öberg som är statssekreterare hos Gustav Fridolin (MP).

Vad anser ni om att skolan löser dilemmat genom att köpa in burkinis?

– Det får inte betyda att skolan skickar en signal om att det är såhär vi förväntar oss att du ska klä dig på simundervisningen. Men som jag förstår det så har den här skolan olika typer av kläder och andra saker man kan behöva för att vara delaktig på idrottsundervisningen, som de lånar ut för att skolan ska vara avgiftsfri. Då finns det en möjlighet att även simkläder ingår, säger hon.

Även burkinis?

– Ja, vem skulle vilja lagstifta om vilken typ av kläder elever ska ha på sig i simundervisningen? Det viktiga är att skolan inte skickar en signal om att det är såhär vi tycker du ska klä dig.

En skola i nordvästra Skåne har elever som gått ut mellanstadiet utan fullständiga betyg i idrott eftersom de inte kunde vara med på simundervisningen. De fick inte bada med pojkar för föräldrarna.

Nu ska regeringen se över lagstiftningen efter en dom i Europadomstolen om simundervisning. Enligt domen är könsblandad simträning ett måste och föräldrar får inte vägra att låta sina barn delta i undervisningen av religiösa skäl.

– Vi kommer att ta fram en förändring i läroplanen att man inte slentrianmässigt får dela upp idrottsundervisningen efter kön, säger Helene Öberg.

Hur ser ni på att det finns skolor som har gett efter för föräldrarnas vilja att inte låta barnen vara med?

– Det är inte meningen att skolor ska hamna i förhandlingar med föräldrarna om barns rättighet till undervisningen, säger hon.

Helene Öberg hänvisar skolor som hamnar i diskussion med föräldrarna till Skolverkets allmänna råd och till Skolinspektionens inspektörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.