Färjan Tycho Brahe skulle gå på batterier innan sommaren. Foto: TT

Invigning av batterifärja ställs in – tekniska problem

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon tisdag skulle invigningen av Tycho Brahe som batteridriven färja ske. Men nu sätter problem med uppladdningssystemet käppar i hjulen.

– Det är kopplingen för överföring av strömmen från land till färjan som inte fungerar optimalt, säger Henrik Rørbæk, vd på HH Ferries.

”HH Ferries Group beklagar att vi behöver ställa in invigningen med så kort varsel.”

Så stod det i informationen som mailades ut vid lunchtid på måndagen. Imorgon tisdag hade HH Ferries Group bjudit in till invigningstur på Tycho Brahe.

Minister skulle ladda färjan

I Helsingör skulle den danska energi- och klimatministern, Lars Christian Lilleholt, starta uppladdningen av färjan för vidare färd mot Helsingborg där de svenska gästerna skulle stiga ombord.

I ett informationsmail uppger HH Ferries att det är problem med uppladdningssystemet och att det därför inte går att genomföra morgondagens program som planerat.

– Det är alltid trist och vi beklagar, säger Henrik Rørbæk.

Nu är det oklart när invigningen blir.

Under sommarsäsongen

– Vi står fortfarande fast vid att lansera Tycho Brahe någon gång under sommarsäsongen som den största batteridrivna färjan i världen, säger Henrik Rørbæk.

Christian Orsing (M) kommunalråd i Helsingborg var en av dem som var inbjudna till invigningen.

– Det är tråkigt att det ställs in men samtidigt ser jag hellre att man ser till att allt fungerar innan lanseringen, det tycker jag låter sunt. Tittar man historiskt så är det ofta inkörningsproblem när man gör stora teknikskiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.