Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att en folkomröstning med stor sannolikhet kommer bli av, vill de styrande partierna inte vänta med att privatisera den personliga assistansen. Hör socialnämndens ordförande Stefan Svensson (SD) motivera beslutet i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Folkomröstning i Örkelljunga – om redan beslutad privatisering

Publicerad

Ja eller nej till att privatisera den personliga assistansen i Örkelljunga – det är frågan i den folkomröstning som fullmäktige troligen snart säger ja till. Men M och SD har redan gett de privata bolagen klartecken att ta över. Och nu kan frågan hamna i domstol.

Idag drivs den personliga assistansen av kommunen. Men SD och M, som styr i Örkelljunga, har sagt ja till att låta privata företag helt och hållet ta över.

Varför? Pengar är ett starkt skäl.

– Vi ligger tre miljoner back i socialnämndens budget. Med det här hoppas vi få in ett par miljoner, säger Stefan Svensson (SD), ordförande i socialnämnden i Örkelljunga.

Folkomröstning om privatisering

Samtidigt vill många Örkelljungabor, som är emot detta, ha en folkomröstning om privatiseringen. När frågan landar på fullmäktiges bord nästa månad blir det med all säkerhet ja.

– Vi skulle kunna ha den tidigast i början av nästa år men kan också vänta till EU-valet i juni, säger Niclas Bengtsson (SD), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Enligt lagen är folkomröstningar rådgivande men inte beslutande. Men SD har i sitt partiprogram inskrivet att man är positiv till fler beslutande folkomröstningar på lokal nivå.

Vad gör ni om en majoritet av Örkelljungas befolkning säger nej till privatiseringen i en folkomröstning?

– Vi får titta på den frågan då och kanske ompröva vårt beslut, säger Stefan Svensson (SD).

Kan hamna i domstol

Men hela frågan kan nu hamna i domstol. KD, S, C och flera privatpersoner har överklagat de styrandes beslut till förvaltningsrätten.

– Beslutet om privatisering fattades trots att det var känt att motståndarna lyckats få ihop de tio procent av medborgarna som krävs för att man ska kunna begära en folkomröstning, säger Gunnar Edvardsson (KD).

Hör mer om folkomröstning och privatisering i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.