Rådhuset i Helsingborg. Foto: SVT

Allianspartierna till M: Vi eller SD

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas beslut att samarbeta med Sverigedemokraterna kan få följder efter valet i Helsingborg nästa år. Beskedet från dagens allianspartier är klart: Ni måste välja – oss eller SD.

Moderaternas nya linje, att samarbete med SD i konkreta sakfrågor, får ingen omedelbar effekt i Helsingborg. Här styr de borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet, har egen majoritet och behöver inte söka ytterligare stöd någonstans.

Men M-beskedet kan få betydelse om ett år i valrörelsen i Helsingborg. Om valresultatet för de borgerligas del, liksom efter de tre senaste valen, bara räcker till ett minoritetsstyre behövs det stöd.

Och det är inte självklart att Miljöpartiet vill fortsätta samarbetet med ett moderat parti som diskuterar sakfrågor med SD. MP har hela tiden klart stängt dörren för SD.

– Det är olyckligt att Moderaterna tar en sådan riktning i politiken, säger kommunalrådet Marcus Friberg (MP) till SVT Nyheter Helsingborg.

Han kan inte ge klart besked i dag men lovar att väljarna kommer att få besked.

– Vi återkommer till väljarna i god tid före valet och berättar om både frågor som vi driver och om samarbete med andra partier.

Ställer ultimatum

Men de mindre borgerliga partierna i alliansen i Helsingborg ställer redan nu ett ultimatum: Om vi ska styra tillsammans efter valet 2018 måste M välja – oss eller Sverigedemokraterna.

Maria Winberg Nordström, kommunalråd för Liberalerna, är tydlig.

– Man måste välja sina kompisar. Man kan inte välja både SD och oss. Vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna.

Centerpartiet är lika tydligt.

– Moderaterna är förstås fria att välja vilka de vill samarbeta med. Men man kan inte både ha oss och Sverigedemokraterna. Vi deltar inte i ett styre tillsammans med Moderaterna om de fortsätter samarbeta med SD, säger kommunalrådet Jonny Cato Hansson.

Lars Thunberg, kommunalråd för Kristdemokraterna, gör gemensam sak med C och L.

– Vi fortsätter gärna samarbeta med alliansen efter valet. Men vi är inte beredda att styra i en situation där vi tvingas förhandla med Sverigedemokraterna och bli beroende av dem. Moderaterna måste välja – oss eller SD.

Lars Thunberg (KD) ser en risk för nedförsbacke i politiska frågor.

– Börjar man förhandla i en liten fråga med SD så är vi ute på ett sluttande plan och hamnar lätt i värderingsfrågor. Det är en farlig väg. Vi delar inte värderingar med SD, säger han.

”Behöver förhålla oss”

Peter Danielsson (M) säger att de här frågorna får tas efter valet.

–  Självklart respekterar vi de andra borgerliga partierna, vi tänker inte köra över någon. Vill alliansen inte ha en aktiv dialog med Sverigedemokraterna så accepterar vi det. Men vi behöver förhålla oss till hur och var vi ska söka stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet