Det var på parkeringen utanför ett matvaruhus i Helsingborg som knivskärningen ägde rum. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Knivhöggs på parkeringsplats – nu läggs ärendet ner

Uppdaterad
Publicerad

En man sade ifrån när ett tonårsgäng skräpade ner på golvet i en mataffär i Helsingborg. Kort senare blev han knivhuggen i ryggen. Nu läggs förundersökningen ner.

Det var tidigt en kväll i mars som en man i 25-årsåldern sa ifrån när ett gäng tonåringar skräpade ner i butiken som han satt och fikade i.

När han gick ut igen till parkeringsplatsen blev han nedslagen och kände sedan något som liknade fyra slag i ryggen.

Helsingborg

Men det var knivhugg.

Går inte bevisa

Fyra pojkar i 15-årsåldern anhölls för mordförsök men släpptes sedan på fri fot medan en förundersökning drogs igång.

Men nu står det klart att förundersökningen läggs ner. Det blir inga åtal eftersom det inte går att bevisa vem som höll i kniven och pojkarna säger att de inte känner till något om en kniv.

25-åringen mår fortfarande mycket dåligt av händelsen. Han lider av posttraumatisk stress och går till psykolog för att få hjälp.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det känns inte lönt att polisanmäla något idag, säger han om den nedlagda förundersökningen.

Så här säger åklagare Linda Seger om det:

– Jag kan förstå om han känner en hopplöshet. Men jag vill verkligen uppmana den som utsätts för brott att anmäla det, polis och åklagare lägger ner stora resurser på att utreda vad som hänt. Sen når vi inte alltid hela vägen.

Hävdar nödvärn

Enligt Linda Seger går det inte att utesluta att en femte personer hållit i kniven.

När det gäller slagen mot 25-åringen hävdar ungdomarna att de agerat i nödvärn.

– Vi kan inte motbevisa det, säger hon.

Resultatet blir alltså att en man knivhuggs utan att någon döms för brottet.

– Beviskraven är högt ställda och ska vara det. Grunden till det är att man i så stor grad som möjligt ska undvika att någon oskyldig åtalas och döms, säger Linda Seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet