Polisen undersöker brottsplatsen på Nedre Långvinkelsgatan. Foto: Johan Nilsson/TT

Knivskar kvinna på öppen gata – döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som åtalades för mordförsök efter att med kniv ha överfallit en kvinna i Helsingborg i maj dömdes idag för dådet. Men eftersom han lider av en allvarlig psykisk störning blir det inte fängelse.

På morgonen den 14 maj överfölls och knivhöggs en kvinna i 60-årsåldern på Nedre Långvinkelsgatan i Helsingborg då hon var påväg till sitt arbete. Skadorna hon fick från de minst 9 huggen och skärningarna var så allvarliga att hon höll på att mista livet.

Kort senare greps en 29-årig man på ett vandrarhem i Köpenhamn. Han åtalades i september.

Helsingborgs tingsrätt har nu meddelat sin dom i ärendet: Bevisningen mot mannen är övertygande och gärningen har ett straffvärde på 12 års fängelse. Men då mannen bedöms ha begått dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning kommer han istället att tvångsvårdas tills en domstol bedömer att han inte behöver det mer.

Dessutom ska han betala ett skadestånd på drygt 160 000 kronor till kvinnan.

Paranoia tros ligga bakom attacken

Mannen har själv förnekat att det var han som högg ner kvinnan och menar att han bara var på platsen för att hjälpa till efter att han hört skrik. Det tror inte tingsrätten på, eftersom han kort efter angreppet lämnat platsen och tagit kniven med sig.

Inför domen hämtade domstolen in ett rättspsykiatrisk utlåtande. Där framgår att mannen begick dådet dagen efter att han skrivits ut på permission från sluten psykiatrisk vård – men då han inte tycks vara fri från psykotiska symptom tros motivet till attacken vara sviktande verklighetsuppfattning.

Det var på morgonen den 14 maj i år som kvinnan knivskars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.