Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan fick internationell uppmärksamhet. Nu åtalas en man för mordförsök på den 60-åriga kvinnan.

29-åring åtalas för mordförsök efter knivdådet i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Han högg den 60-åriga kvinnan i bålen ett tiotal gånger, enligt åklagaren. Nu åtalas en man i 30-årsåldern för mordförsök efter knivdådet i centrala Helsingborg i maj.

Det var vid 7.30-tiden på morgonen den 14 maj som en kvinna i 60-årsåldern blev svårt knivskuren i centrala Helsingborg när hon var på väg till jobbet.

Ett dåd som blivit uppmärksammat även internationellt eftersom kvinnan har judisk bakgrund och polisen till en början inte uteslöt att det kunde vara ett motiv för dådet.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Men något antisemitiskt har inte åklagaren kunnat se.

– Vi har inte funnit omständigheter som gör att vi kan påstå ett hatbrottsmotiv, säger åklagaren Linda Seger.

Kvinnan fick tio hugg i bålen

Den häktade 29-åringen åtalas nu för försök till mord. Enligt åklagaren har han försökt döda offret genom att knivhugga henne i bålen cirka tio gånger.

Kvinnan fick mycket omfattande skador, bland annat i lungsäcken och i en artär i armhålan. Bara tillfälligheter gjorde att kvinnan inte dog vid dådet, enligt åklagaren.

Ett vittne berättade för SVT att hon hörde kvinnans skrik på hjälp och att hon kort efter attacken pratade med offret.

Tidigare dömd – mannen nekar

Mannen greps i Köpenhamn på natten efter attacken.

– Det var signalementsuppgifter och uppgifter om gärningen, kombinerat med att han befunnit sig i närheten av platsen. Det visste vi genom bland annat övervakningsfilmer, säger Linda Seger.

Den misstänkte har hela tiden nekat till brott.

– Det han har att säga är att han inte gjort detta. Det finns saker han behöver förklara i rätten och jag menar att de förklaringarna är rimliga men det är vad rättegången kommer handla om, säger mannens försvarsadvokat Pontus Peyron. 

Mannen är känd av polisen för ett våldsamt beteende och har vid flera tillfällen dömts till öppen psykiatrisk tvångsvård.

Den kvinna i 60-årsåldern som höggs ned, ska enligt de uppgifter som kommit fram inte känt mannen sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Mer i ämnet